Top 10 komediat


Väitän, että onnistuneen komedian tekeminen ei ole helppoa. Perustan väitteeni sille, että usein komediat naurattavat minua vähän tai saavat vain hörähtämään. Ja varmasti haastetta tuo myös se, että se mikä naurattaa jotakuta ei välttämättä naurata toista ja päinvastoin eli huumori on subjektiivinen kokemus. Mutta kun näkee hyvän tai suorastaan loistavan komedian niin on se vaan nautinnollista ja hykerryttävää ja juuri yhdessä nauramisen kokemus on voimaannuttavaa, ihmisiä yhdistävää ja tarpeellista. 

Mitä sitten on komedia? Kavi eli kansallinen audiovisuaalinen instituutti toteaa, että komedian määrittely yksiselitteisesti on vaikeaa. Yhden määritelmän mukaan komedia syntyy, kun rikotaan sääntöjä ja ylitetään rajoja ilman vakavia seurauksia toisin kuin muissa lajityypeissä. Komedia voi olla fyysistä tai verbaalista ja jakaantuu useisiin alalajeihin kuten slapstick-komedia ja romanttinen komedia. (elokuvapolku.kavi.fi.)

Omalle suosikkilistalleni päätyi sekä kotimaisia että ulkomaisia komedioita ja melko monelta vuosikymmeneltä. Yhteistä näille kaikille on se, että ne kestävät lukuisia katselukertoja ja saavat edelleen nauramaan. Elokuvat ovat listalla satunnaisessa järjestyksessä.


Top 10 komediaelokuvat:


1. Sekaisin Marista (There’s Something about Mary)

2. Häät ennen hautajaisia

3. Jotain annettavaa (Something’s got to give)

4. Perhe on painajainen (Meet the Parents)

5. Kauhea Kankkunen (The Hangover)

6. Piukat paikat (Some Like it Hot)

7. Bruce Taivaanlahja (Bruce Almighty)

8. Uuno Epsanjassa

9. Mrs. Doubtfire

10. Seurapeli


Perustelut: 


1. Sekaisin Marista (1998) teki vaikutuksen ilmestyessään ja edelleen se naurattaa hahmoillaan ja hulvattomilla kohtauksillaan kuten kuuluisalla vetoketju jumissa - tapauksella. Tämä on klassinen rakkaustarina, jossa toinen osapuoli rakastaa toista salaisesti. Elokuvan Mary eli suomalaisittain Mari on tietämättään miesten unelmien nainen ja päiväuni. Onkin hauskaa seurata häneen ihastuneiden lukuisten miesten kisailua siitä kuka lopulta onnistuu valloittamaan Maryn. Ja minkä mainion lisän tuo Jonathan Richmanin pienet musiikkiesitykset rytmittämässä elokuvaa. Ben Stiller esittää nörtti-Tediä, Maryna hehkuu Cameron Diaz ja muissa rooleissa nähdään muun muassa Matt Dillon ja Chris Elliott. Jos kaipaa romanttista kohellusta niin tässä oiva vaihtoehto.

2. Häät ennen hautajaisia (2022) on uusin komediasuosikki listallani. Vaikka elokuvassa on hyvinkin tummia sävyjä niin se nauratti oikein kunnolla. Voit lukea tarkemman arvion blogistani https://leffahammas.blogspot.com/2023/01/arvio-haat-ennen-hautajaisia.html

3. Jotain annettavaa (2003) kertoo herkullisella tavalla varttuneemman pariskunnan romanssista ja mitä siitä sitten seuraa. Päärooleissa näyttelevien Jack Nicholsonin ja Diane Keatonin välillä on räiskyvää kemiaa ja sivuosissa on myös huippuosaamista (mm. Francis McDormand ja Amanda Peet). Nicholsonin esittämä Harry Sanborn on playboy, jolla riittää nuoria naisia joka sormelle, mutta kaikkien yllätykseksi hän ihastuu lähemmäs oma ikäänsä olevaan Erika Barryyn (Keaton). Elokuva nostaa keskusteluun sen miten yhteiskunta suhtautuu miehiin tai naisiin, jotka tapailevat itseään huomattavasti nuorempia ihmisiä. Tätä aihetta toki käsitellään humoristisesti. Elokuvan soundtrack on täydellinen kokoelma musiikkia kesäpäiviin (Hamptonissa jos vaan mahdollista 😉).

4. Perhe on painajainen (2000) on Ben Stillerin toinen taidonnäyte listallani Sekaisin Marista -elokuvan lisäksi. Jo hänen roolihahmonsa nimi Gaylord Focker onnistuu naurattamaan. Gaylord (Stiller) kosii tyttöystäväänsä Pamia (Teri Poli) ja tiedossa on ensikohtaaminen appivanhempien (Robert DeNiro ja Blythe Danner) kanssa. Siitä muodostuukin kirjaimellisesti melkoinen kuulustelu. Stillerin hahmo on samalla hieman altavastaajan roolissa tässä elokuvassa kuin Sekaisin Marista-elokuvassakin, mutta onneksi hyväsydämisyys palkitaan. Elokuva sai myös kaksi jatko-osaa, joista Painajainen perheessä on myös mieleeni. 

5. Kauhea kankkunen (2009) alkaa nerokkaasti siitä mihin poikien polttarireissu Las Vegasissa on päättynyt. Pikkuhiljaa tapahtumat selviävät ja saadaan tietää mitä illan aikana on tapahtunut. Näyttelijävalinnat ovat kerrassaan osuvat ja esimerkiksi Bradley Cooperin ura lähti nousukiitoon tämän elokuvan myötä. Lempikohtaukseni on kun Stu Price soittaa flyygeliä ja laulaa ”Stu’s Song” -kappaleensa. Hurja poikien reissu, mutta ihan paras! (ainakin tämän katsojan mielestä)

6. Piukat paikat (1959) on suosikkini Marilyn Monroen elokuvista ja mitä viihdyttävintä katsottavaa. Tämä Billy Wilderin ohjaama mustavalkoelokuva kertoo kahdesta rahattomasta muusikosta Joesta (Tony Curtis) ja Jerrystä (Jack Lemmon), jotka joutuvat Chicagon mafian tekemän joukkomurhan silminnäkijöiksi. Pakosuunnitelmaksi muodostuu värväytyminen naisorkesteriin tietysti naisiksi naamioituneina. Orkesterin Floridan matkalla he tutustuvat laulusolisti Sugar Kaneen (Monroe) ja molemmat yrittävät saada hänet ihastumaan itseensä. Pääosatrio on täydellinen ja Marilynin esittämät laulut legendaarisia. Piukat paikat onnistuu paitsi naurattamaan myös jännittämään, herkistämään ja viihdyttämään kaikin puolin. Upea klassikko!

7. Bruce Taivaanlahja (2003) edustaa Jim Carreyn komediallista osaamista. Tiesin listaa tehdessäni, että tältä kuminaamaiselta taiturilta on pakko saada elokuva mukaan, koska Carrey on vakuuttanut The Mask -leffastaan lähtien. Hän oli jotakin ihan uutta ja hänen taitonsa loihtia erilaisia kasvonilmeitä ja hahmoja on käsittämätön. Bruce Taivaanlahjan idea on hauska: kukapa meistä ei haluaisi olla kaikkivaltias, joka voi pyörittää maailman menoa halujensa mukaisesti. Tai ei aivan niin kun Bruce joutuu huomaamaan, sillä suuri valta tuo mukanaan suuren vastuun. Morgan Freeman on suosikki-Jumalani (kuten myös Amerikan presidentti) ja Jennifer Anistonin komedialliset taidot tiedetään. Myös Steve Carell on hulvaton ja pääsikin jatko-osan päärooliin (Evan Taivaanlahja). 

8. Uuno Epsanjassa (1985) on mielestäni ehdottomasti paras Uuno-elokuvista ja Marbella-kuume on vaivannut jo vuosikymmeniä. Voisi todeta, että Uunon halpamatkat on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. Ensimmäisenä alkaa soimaan päässä elokuvan musiikki mikä on mukaansa tempaavaa. Kaikenlaiset Uunon aiheuttamat kommellukset seuraavat toisiaan ja nähdäänpä lastenhoitajana aina yhtä karmiva Nasse-setä. Uunossa on mahtavaa se miten hän selviytyy kiperistäkin tilanteista ja osaa olla niin hurmaava, että vaimonsa Elisabetkin saa huolestua. Ja loppu on lyömätön: ”Missä isä on?” No ei hätää, kun isän lompakko on mukana! 

9. Näyttelijä Robin Williamsilta olisi voinut valita vaikka mitä, mutta Mrs. Doubtfire (1993) on niin hurmaava ja lämmin elokuva, että oli pakko päätyä siihen. Robin Williams oli täysin ainutlaatuinen näyttelijä ja koomikko, toista hänenlaistaan ei ole ollut eikä tule olemaan. Mrs. Doubtfire -elokuvan näyttelijät ovat kaikkinensa mahtavia, Sally Field on rakastettava perheen äitinä, Pierce Brosnan varsinainen hurmuri ja lapsinäyttelijät taitavia. Williamsin taiteilu perheen isän ja Mrs. Doubtfiren roolin välillä on kerrassaan mainiota ja herkistävääkin katsottavaa. Tämä on täydellinen perhetarina.

10. Ihastuin Seurapeli -elokuvaan (2020) välittömästi sen nähtyäni ja suorastaan pakotin mieheni katsomaan elokuvan uudestaan samana päivänä. Seurapeli on käsikirjoittaja-ohjaaja Jenni Toivoniemen ensimmäinen pitkä elokuva ja osui heti napakymppiin. Elokuva sai ansaitusti kaksi Jussi-palkintoa (paras käsikirjoitus ja miessivuosa). Seurapeli kertoo ystäväporukasta, joka kokoontuu saarihuvilalle viettämään yhteistä viikonloppua. Pinnan alla vellovat tunteet ja menneisyyden tapahtumat pulpahtavat pintaan eikä välien selvittelyltä vältytä. Koin elokuvan hyvin samaistuttavana johtuen varmasti ystäväporukan iästä ja hahmojen elämäntilanteista -ja kokemuksista. Seurapelin musiikki on valittu nerokkaasti ja näyttelijäkaarti on erinomainen. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikku salaisuutemme (2024)

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)