Kotimaiset sarjat top 10
Kun tein listaukseni parhaista sarjoista sain ehdotuksen listata erikseen kotimaiset sarjat, koska listallani ei ollut niitä yhtään. Vaikka katson selkeästi enemmän ulkomaisia sarjoja niin kyllä kotimaassa on myös loistavaa osaamista ja listani perusteella etenkin komedian saralla. Sarjat ovat satunnaisessa järjestyksessä.
1. Klikkaa mua
2. Puhtaat valkeat lakanat
3. Kummeli
4. Rikospoliisi Maria Kallio
5. Syke
6. Vintiöt
7. Blondi tuli taloon
8. Satuhäät
9. Rakkaat lapset
10. Munkkivuori
Perustelut:
1. Oi miten odotinkaan jokaista Klikkaa mua (2011-2014) sarjan jaksoa! Etenkin ensimmäinen kausi säväytti. Johanna Vuoksenmaan käsikirjoittamassa ja ohjaamassa sarjassa seurataan sinkkujen parin etsintää internetissä mikä on tänä päivänä varmasti vielä suositumpi tapa tutustua uusiin ihmisiin kuin sarjan esittämisaikana. Pääroolissa oleva Minttu Mustakallio hurmaa sisustussuunnittelija Ellana, joka tapailee Click me -deittipalvelun kautta monenlaisia miehiä ja suursuosikkini heistä on Timo Tuomisen esittämä Eero. Sarja voitti neljä Kultaista Venlaa ja on yksi harvoista kotimaisista sarjoista, joka löytyy omasta hyllystäni.
2. Puhtaat valkeat lakanat (1993-1996) -sarjasta tulee ensimmäisenä mieleen sen kaihoisan kaunis tunnusmusiikki, joka on Johnny Lee Michaelsin säveltämä. Opettelin soittamaan sen pianolla ja osaan sen vieläkin. Sarja kertoo Raikkaan perheestä, jolla on oma pukutehdas, ja seuraa perheen edesottamuksia 1960 -luvulta 1990 -luvulle. Käsikirjoittajana toimi Raija Oranen, joka kirjoitti sarjasta myös kaksi romaania. Puhtaissa valkeissa lakanoissa näyttelee monta tänä päivänä tuttua ja ansioitunutta näyttelijää kuten Miitta Sorvali, Carl-Kristian Rundman ja Sari Havas. Muistan, että perheemme katsoi sarjaa ja vaikka olimme asuntovaunureissulla, oli pakko nähdä jakso pienestä matkatelevisiosta. Lämminhenkistä ja laadukasta draamaa.
3. Ehdoton suosikkini sketsisarjoista on tamperelaisen näyttelijäporukan taidonnäyte Kummeli (1991-2004). Tämä musiikkipainoitteinen lukuisia hulvattomia hahmoja sisältävä sarja oli käsittämättömän suosittu ilmiö lapsuudessani ja Kummelin sketsejä imitoitiin ja lauluja kuunneltiin ensin c-kasetilta ja lopulta cd:ltä. Musavisa ja Musacorner ovat suosikkini juuri musiikkiesitysten vuoksi ja lisäksi muun muassa Myrkyttäjä, Virsikirjan lisälehdillä ja Perintöä odotellessa ovat huippuja. Kummeli forever!
4. Kotimaisista rikossarjoista teki aikanaan suurimman vaikutuksen Rikoskomisario Maria Kallio (2003), joka perustuu Leena Lehtolaisen kirjasarjaan. Tämä 13-osainen sarja on jaettu neljään tarinaan ja kokonaisuus on jännittävä, hyvin tehty ja viihdyttävä. Minna Haapkylä pääroolissa on nappivalinta ja muut näyttelijät parasta A-ryhmää 2000-luvun alusta kuten Juha Veijonen, Petteri Summanen ja Kari-Pekka Toivonen. Tämän sarjan voisin katsoa ehdottomasti uudestaan.
5. Syke (2014-) on hyvin toteutettu kotimainen sairaalasarja, jonka tapahtumapaikkana on kaupungin keskussairaalan traumaosasto. Sarjassa seurataan potilaiden tarinoiden lisäksi henkilökunnan keskinäisiä suhteita ja henkilökohtaisia tilanteita lääkärisarjoille perinteiseen tyyliin. Syke vilisee tunnettuja näyttelijöitä kuten sarjan alussa päähenkilöt Iina Kuustosen esittämä Iiris Ketola, Lena Meriläisen hahmo Lenita Pakkala, Tiina Lymi Marleena Nortamona ja Leena Pöysti Johanna Alankona. Mieshahmoista on mainittava Antti Luusuaniemen esittämä naistenmies Max Hansson ja Jarkko Niemen omalaatuinen hahmo Petteri Holopainen. Sarjasta on tehty jo yksi elokuva ja toinen on tulossa.
6. Vintiöt (1994-1995) oli aikoinaan Kummelin vanavedessä alkanut sketsisarja, jonka seitsemän miesnäyttelijää loivat legendaarisia hahmoja kuten Moilasen, Kesämiehen ja VR:n laulajat. Tervasaaren kesäteatteri esittää on ehdoton suosikkini. Myös Vintiöiden sketsejä esitettiin koulussa ja hahmoja imitoitiin kavereiden kanssa ja lisäksi sarjassa kuultu musiikki soi viihdyttämässä eräälläkin kuoroleirillä.
7. Blondi tuli taloon (1994-1995) -sarjasta on jäänyt mieleen lämmin tunnelma ja etenkin Anu Hälvä, joka palkittiin roolistaan Telvis -palkinnolla. Kyseessä on ensimmäinen draamasarja Suomessa, jota esitettiin useammin kuin kerran viikossa ja taustajoukoissa hääri tuottajana Spede Pasanen. Hurmalan perheen leski-isä tiedemies Hannu (Esko Salminen) päättää palkata kotiapulaiseksi Hanskin (Hälvä) ja samalla syntyy mielenkiintoinen kilpa-asetelma Hanskin ja Hurmalan isää tavoittelevan opettajan Margitin (Eeva Eloranta) välillä. Blondi tuli taloon viehätti 12-vuotiasta Hannelea, mutta en tiedä miten sarja on kestänyt aikaa. Joka tapauksessa hyvät näyttelijät ja hupaisa konsepti.
8. Satuhäät (2004-2016) edustaa tosi-tv:tä ja oli pakko ottaa se mukaan, koska ohjelma on niin legendaarinen. Katsoimme mieheni kanssa tätä sarjaa yhdessä, koska meitä kiehtoivat erilaiset parit ja sitä kautta persoonalliset häät. Jokainen jakso noudattaa orjallisesti samaa kaavaa ja lopussa kaikki on taas hyvin. Enyan musiikki kruunaa kaiken. Satuhäät on tutun turvallinen ohjelma, jossa kaikenlaisen draaman ja jännitteiden jälkeen koittaa aina onnellinen loppu.
9. Rakkaat lapset (2022) on Siskonpeti -sarjan tekijöiden luomus ja kerrassaan hervoton sellainen. Perheen matriarkka Regina (huikea Miitta Sorvali) on sairastunut ja hänen tyttärensä huolehtivat hänestä jopa niin pitkälle, että yksi heistä yrittää kirjoittaa äitinsä suositun lastenkirjasarjan uusimman osan loppuun vaikka Regina vähät välittää sarjasta ja kirjoittaa mieluummin omaan elämäänsä perustuvan sukupolviromaanin. Kahdeksan osaisessa sarjassa on erityisen herkullista seurattavaa se miten Regina suosii ainoaa poikaansa (Jonas Nordman) ja on asettanut lapsensa suosituimmuusjärjestykseen. Pirjo Heikkilä, Niina Lahtinen, Krisse Salminen ja Sanna Stellan tytärten rooleissa saavat aikaan hulvattomia kohtauksia ja heidän elämänsä haasteet ovat sympaattista ja samaistuttavaa seurattavaa. Rakkaat lapset on katsottavissa Yle Areenassa.
10. Munkkivuori on valitsemistani sarjoista uusin (2022). Se julkaistiin viime syksynä Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa. Haikea tunnusmusiikki johdattaa katsojan aikamatkalle 1980-luvun Munkkivuoren kerrostalolähiöön, jossa tapahtuvat kammottavat asiat koetaan lapsiporukan silmien kautta. Jani Volasen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa sarjassa on parasta kasariajankuva ja taitavan hellyyttävät lapsinäyttelijät, joista Kaius ’avainkaulalapsi’ on suosikkini. Sarja sisältää myös ahdistavia sävyjä, väkivaltaa ja salaperäisiä katoamisia, mutta pääpaino on lasten keskinäisissä suhteissa, heidän kesänvietossaan ja kokemuksissaan.
Kommentit
Lähetä kommentti