Top 10 elämäkertaelokuvat

 

Elämäkertaelokuvat ovat yksi draamaelokuvan alalajeista ja yksi omista suosikeistani. Niitä on tehty valtava määrä eikä top 10-listan teko ollut helppoa. Valitsin sellaiset elokuvat, joita olen katsonut monta kertaa ja näin ollen ne ovat osoittaneet kestävänsä aikaa. Yksi elokuva listalla on tosin poikkeus tehden lähtemättömän vaikutuksen heti ensi näkemältä. 



1. Walk the Line (2005)

Elokuva Johnny Cashista countrymusiikin tulkitsijana ja dramaattisen elämän kokijana, mutta ennen kaikkea Johnny ja June Carterin rakkaustarinan vaiheista. Pääosanäyttelijät Joaquin Phoenix ja Reese Witherspoon loistavat rooleissaan ja saivat ansaittua kunniaa osakseen (Joaquin Golden Globen ja Reese Oscar-palkinnon). James Mangoldin ohjaustyö on hieno ajankuva ja countrymusiikin esittely, lämminhenkinen ja syvän inhimillinen elokuva.



2. Hidden Figures (2016)

Inspiroiva tarina kolmesta älykkäästä matemaatikosta, afroamerikkalaisesta naisesta, jotka tekevät historiaa päätyessään työskentelemään NASA:lle. Katharine Johnson, Dorothy Vaughn ja Mary Jackson saavat kunnioittavan käsittelyn Theodore Melfin elokuvassa, jossa on sisukkuutta, älliä ja svengiä. Iso plussa loistavasta näyttelijäkaartista: Octavia Spencer, Taraji P. Henson, Janelle Monáe, Kirsten Dunst, Kevin Costner, Jim Parsons ja Mahershala Ali. Elokuva, joka innostaa ja viihdyttää.



3. Kuninkaan puhe (2010)

Kuningas Yrjö VI kärsii kiusallisesta änkytyksestä ja päätyy lopulta saamaan apua puheterapeutti Lionel Loguelta. Ohjaaja Tom Hooperin tähän mennessä paras teos voitti syystä neljä Oscaria (paras elokuva, ohjaus, käsikirjoitus ja miespääosa). Colin Firth vakuuttaa änkytyksestä pois opettelevana kuninkaana, Helena Bonham-Carter tämän kannustavana puolisona ja Geoffrey Rush kekseliäänä puheterapeuttina. 



4. Saving Mr. Banks (2013)

Maija Poppanen on yksi historian parhaista musikaalielokuvista, joka meinasi jäädä kokonaan syntymättä. Walt Disney joutui maanittelemaan ja tekemään kaikkensa vakuuttaakseen kirjailija Pamela P.L. Traversin siitä, että hän tekee oikeutta upealle kirjalle jos vaan saa sen filmausoikeudet. Emma Thompson ja Tom Hanks ovat nappivalinnat rooleihin. Koskettava ja mukaansa tempaava elokuva.



5. The Hurricane (1999)

Denzel Washington ei huonoja roolisuorituksia tee ja hän on tässäkin elokuvassa huikea. Tarina nyrkkeilijä Ruben ’Hurricane’ Carterista, jota syytettiin viattomana murhasta, on jännittävää draamaa parhaimmillaan. Elokuvassa taistellaan lähes mahdotonta epäoikeutta vastaan ja loppu on siksi sitäkin nautinnollisempi. Ylipäänsä elokuvat, joissa koetaan syyttä vääryyttä ja lopussa oikeus voittaa, ovat voimakkaita katselukokemuksia. Tässä yksi hieno esimerkki sellaisesta.



6. The Queen (2006)

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Prinsessa Dianan kuoleman ympärille ja kuningatar Elisabeth II:n suhtautuminen tilanteeseen on keskiössä. Hän on sitä mieltä, että Dianan kuolema on kuninkaallisen perheen yksityisasia, mutta ulkoapäin tulevien paineiden kasautuessa kuningatar joutuu pohtimaan mielipidettään uusiksi. Helen Mirren tekee Oscar-palkinnon arvoisen suorituksen eikä ihme, että kuningatar itse oli vaikuttunut. Elokuvan teema on mielenkiintoinen ja rakentaa moniuloitteisen kuvan pitkän linjan hillitystä hallitsijasta. 



7. Kaunis mieli (2001)

Ron Howard ohjasi elokuvan matemaatikko John Nashista, jonka painajaismaisten kokemusten taustalta paljastuu skitsofrenia. Sairaudestaan huolimatta hän saa lopulta taloustieteen Nobel -palkinnon. Russell Crowe tekee järisyttävän pääroolin elokuvassa, joka oli voitokas Oscareissa vieden parhaan elokuvan, ohjauksen, naissivuosan ja käsikirjoituksen palkinnot. Kaunis mieli on vaikuttava mestariteos, joka ilmentää kiitettävästi ihmismielen toimintaa ja kuinka mielenterveyden haasteista huolimatta (tai ehkä jopa niiden ansiosta) voi saavuttaa suuria asioita.



8. Philomena (2013)

Liikuttava elokuva Philomenasta, naisesta, joka lähtee etsimään 50 vuotta aiemmin nunnien väkisin adoptoimaa poikaansa. Judi Dench ja Steven Coogan ovat erikoisesti epäsuhta, mutta toimiva pari, jonka ansiosta elokuva saa monia sävyjä. Stephen Frearsin ohjaama elokuva on surullisen voimaannuttava ja kaunis kuvaus äidin rakkaudesta, joka ei koskaan lopu.



9. What’s love got to do with it? (1993)

Tämä elokuva on listaukseni poikkeus eli olen nähnyt sen häpeäkseni vasta kerran, mutta vaikutus oli valtava. Tina Turnerin elämäntarina, huikea musiikillinen ura ja myrskyisä avioliitto Ike Turnerin kanssa ovat elokuvan ydin. Olen edelleen ällistynyt Angela Bassettin tulkinnasta eikä Ikea näytellyt Lawrence Fishburne kalpene rinnalla. Mikä elämä ja mikä väkevä Brian Gibsonin ohjaama elokuva. 



10. Synkin hetki (2017)

Winston Churchill on juuri valittu pääministeriksi ja joutuu heti tiukkaan tilanteeseen: neuvotellako Hitlerin kanssa vai taistellako tätä vastaan ilman liittolaisia, kun natsit uhkaavat hyökätä Britanniaan? Elokuva on kerrassaan tyylikkäästi toteutettu ja tiivistunnelmainen Joe Wrightin ohjaama sotadraama. Gary Oldman tekee elämänsä roolin Churchillina eikä ihme, että hän voitti vihdoin miespääosa-Oscarin. Myös maskeeraustiimi on tehnyt huipputyötä. 


Kuvat ja tiedot: imdb.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikku salaisuutemme (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

The Deliverance (2024)