Are You There God? It’s Me Margaret.
Hurmaavan naiivi kasvutarina 12-vuotiaasta Margaretista matkalla naiseuteen ja oman itsensä löytämiseen ystäviensä, äitinsä ja isoäitinsä tukemana. Samannimisessä 1970-luvun romaaniin pohjautuvassa elokuvassa loistaa erityisesti upea Rachel McAdams (The Notebook, Spotlight).
Ohjaus: Kelly Fremon Craig
Käsikirjoitus: Kelly Fremon Craig
Näyttelijät: Rachel McAdams, Abby Ryder Fortson, Elle Graham, Benny Safdie, Kathy Bates
Lajityyppi: draama/komedia
Kesto: 1 t 46 min
Alakoulun viimeistä luokkaa aloittava Margaret Simon asuu vanhempiensa kanssa New Yorkissa kunnes perhe muuttaa tytön ja isoäidin kauhuksi New Jerseyn esikaupunkialueelle isän uuden työn perässä. Äiti Barbara jää huolehtimaan kodista ja osallistuu koulun vanhempaintoimikunnan erilaisiin komiteoihin taideopettajan työn sijaan. Margaret ystävystyy nopeasti naapurintytön Nancyn kanssa, joka osoittautuu melkoisen määräileväksi ja varhaiskypsäksi tapaukseksi. Tytöt ja kaksi muuta luokkakaveria muodostavat salaisen kerhon puhuakseen pojista ja murrosiän muutoksista innokkaan uteliaina.
Margaret saa opettajaltaan ehdotuksen tehdä vuoden mittainen tutkimusprojekti uskonnosta, sillä Margaretin isä on juutalainen ja äiti kristitty eivätkä nämä ole halunneet valita tyttärensä uskontoa vaan ovat jättäneet päätöksen Margaretin harteille. Tytölle selviää, että hänen äitinsä hartaasti kristityt vanhemmat ovat hylänneet tyttärensä yli vuosikymmen aikaisemmin tämän rakastuttua toisen uskontokunnan edustajaan eli tulevaan aviomieheensä. Margaret päättää käydä tutustumassa eri uskontojen tapoihin temppelissä, kirkossa ja katolilaisessa rippituolissa nähdäkseen mikä niistä voisi olla hänen juttunsa. Mielenkiintoista on se, että Margaret juttelee itsekseen Jumalalle vaikka väittääkin ettei usko tähän.
Vuoden aikana Margaret saa huomata miten uskonto voi hajottaa ihmissuhteita, miten olla kunnon ystävä ja miltä tuntuu muuttua tytöstä naiseksi. Myös Barbara -äiti löytää itsensä ja oman paikkansa uudessa yhteisössä, joten mukana on kahden eri sukupolven kasvutarina.
1970 julkaistu Judy Blumen samanniminen romaani oli suosittu nuorisoa kiinnostavien teemojensa vuoksi ja sai hänet kirjoittamaan toisen kirjan samoista teemoista pojan näkökulmasta käsin. En ole lukenut Blumen alkuperäisteosta, mutta elokuva vaikuttaa tavoittaneen aikakauden tunnelman osuvasti eivätkä esimerkiksi seksuaalisuuteen ja murrosiän muutoksiin liittyvät kiinnostuksen kohteet ole vieläkään vanhentuneet vaikka nykynuoriso saakin tietonsa taatusti muualta kuin piilotetuista Playboy -lehdistä ja anatomiankirjoista.
Kommentit
Lähetä kommentti