Tie sydämeen (2023)

                              


Elokuva rakkaudesta ruokaan ja samalla myös kahden mestarikokin välillä. Täydellinen gourmet-alkupala, jonka jälkeen on syytä suunnistaa itse ruokapatojen ääreen. Niin upeasti tämä elokuva herättää ruokahalun (ja elämänhalun samaan syssyyn). 


Ohjaus: Trân Anh Hùng

Käsikirjoitus: Trân Anh Hùng

Näyttelijät: Juliette Binoche, Benoît Magimel

Lajityyppi: historiallinen romanttinen draama

Kesto: 2 t 12 min


Tie sydämeen ei turhia kainostele vaan menee suoraan asiaan eli ihmeellisen illallisen valmistukseen. Linnan keittiössä syntyy muun muassa piikkikampelaa, karitsankaretta ja ns. tieteellinen jälkiruoka, norjalainen omeletti eli uunijäätelö. Nämä tarjoillaan viidelle miehelle, jotka hymyilevät ja myhäilevät syödessään arvioiden samalla kuinka hyvin aterialle valitut viinit sopivat ruokien pariksi. 

Oscar-palkitti Juliette Binoche näyttelee elokuvan naispääosan ja on sanalla sanottuna hurmaava. Hän kertakaikkiaan sulautuu rooliinsa Eugeniena, joka on linnan kokki yli kahdenkymmenen vuoden ajalta. Tämän taidot ovat hioutuneet huippuunsa ensin vanhempiensa opissa ja myöhemmin Dodin, linnan herran ja kuuluisan gastronomin kanssa tehdyn yhteistyön merkeissä. Lahjakas nainen elää elämänsä kesää, mutta Eugeniella on myös terveyshuolia, joiden vakavuutta eivät lääkäritkään osaa arvioida. Siitä huolimatta hän loihtii upeita illallisia päivästä toiseen ja käyskentelee kasvimaallaan nappaamassa kypsät vihannekset keittiöönsä, joka toimii vähäeleisen tehokkaasti raaka-aineita arvostaen. Tässä keittiössä ei kiroilla, huudeta tai hosuta vaan kaikki ruoanlaiton vaiheet soljuvat omalla painollaan virheettömän tarkasti.

Elokuva pohjautuu sveitsiläisen kirjailija Marcel Rouffin vuoden 1924 romaaniin La vie et la passion de Dodin-Bouffant, Gourmet. Teos on sovitettu kertaalleen televisioon vuonna 1973 ja ranskalaisohjaaja Trân Anh Hùng versioi siitä 50 vuotta myöhemmin elokuvan, josta voitti parhaan ohjaajan palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 2023. Hùng tunnetaan etenkin Norwegian Wood (2010) ja Eternity (2016) elokuvista. 

Tie sydämeen kertoo runollisen herkästi Eugenien ja Dodin rakkaustarinan, joka kietoutuu gourmet-ruoan ympärille. Dodi on kosinut kokkiaan Eugenieta lukuisia kertoja tuloksetta, mutta saa silti vieraille öisin naisen huoneessa. Hän huolestuu Eugenien pyörtyilyistä ja haluaa kovasti huolehtia rakkaastaan osoittaen sen erityisesti valmistamalla tälle ruokaa. Tarinan loppupuolella vallan ottavat tummemmat sävyt ja kesäauringon paahtamat päivät lipuvat kohti syksyä. 

Elokuva on mestarillinen kaikilta osa-alueiltaan. Kamera suorastaan palvoo arvostavan rakastavasti kuvattaviaan valoilla ja varjoilla leikitellen, äänimaisema on hyvin eläväinen vangiten porisevat kattilat, kananmunan kuorimisen, ruokien äärellä pörisevän kärpäsen ja raskaasti hengittävän Dodin tämän valmistaessa ruokaa Eugenielle. Lavastus viehättää ja dialogi on runollisen kaunista.



Ruoanlaitto on todellakin tiedettä ja taidetta. Tähän elokuvaan pätevät kliseiset lausahdukset kuten ”hyvä ruoka, parempi mieli”. En tiennyt, että se on mahdollista kokea syömällä pelkästään silmillään. Myös tie miehen, tai kenen hyvänsä, sydämeen käy vatsan kautta on tämän elokuvakokemuksen mukaan totta. Dodi ja hänen neljä parasta ystäväänsä huokailemassa huikean illallisen äärellä todistaa väitteen paikkansa pitäväksi. 

Juliette Binoche on saanut aisaparikseen ex-miehensä ja lapsensa isän Benoît Magimelin eikä ihme, että parin vaivaton kemia luo niin lämpimän ja aidon tuntuisen tunnelman. Magimel on voittanut pitkällä urallaan muun muassa parhaan miesnäyttelijän palkinnon Cannesissa Michael Haneken elokuvasta The Piano Teacher (2001). On myös mainittava elokuvan ilmeikäs lapsinäyttelijä Bonnie Chagneau-Ravoire, jonka tulkitsemasta poikkeuksellisen lahjakkaasta Paulinesta tulee Dodin oppilas ja mahdollinen manttelinperijä. 



Tie sydämeen sai välittömästi hymyn huulille ja on täydellinen laiskan päivän leffanautinto. Jos jostain huomauttaisin niin siitä, että elokuvan loppupuoli menettää hieman hohtoaan ja intensiteettiään, mutta se johtunee tarinan surullisesta käänteestä. Mutta en rokota tähtien määrää, sillä niin suuri ja odottamaton ilo Tie sydämeen oli, että en voi kuin suositella rakkauselokuvien ystäville!


                               ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)