Young Woman and the Sea (2024)

                          


Inspiroiva tositarina sisukkaasta nuoresta naisesta Trudy Ederlysta, joka ei anna muiden estää unelmaansa ja ui Englannin kanaalin yli kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Hänestä tuli naisurheilun edelläkävijä ja merkittävä suunnannäyttäjä. 


Ohjaus: Joachim Rønning

Käsikirjoitus: Jeff Nathanson

Näyttelijät: Daisy Ridley, Tilda Cobham-Hervey, Stephen Graham, Kim Bodnia, Christopher Eccleston, Glenn Flescher

Lajityyppi: elämäkerta, urheilu

Kesto: 2 t 9 min


Disney lienee ottanut tällä hetkellä käynnissä olevat Pariisin olympialaiset huomioon elokuvan julkaisuajankohtaa valitessaan, sillä se ilmestyi Disney+ -palvelun tarjontaan 19.7.2024, viikko ennen olympialaisten alkua. Lisäksi Young Woman and the Sea on juuri sopivan perinteikäs urheiluelokuva altavastaajasta kohti menestystä, joka istuu kuin nenä päähän Ranskan urheilujuhlan hulinoissa ja päähahmo pääsee itsekin kilpailemaan Pariisin olympialaisiin, tosin sata vuotta sitten järjestettyihin. Tällä kertaa on haluttu painottaa naisurheilijoiden näkökulmaa ja ponnistelua päästä urheilemaan siinä missä miehetkin mikä sopii tietysti tämän ajan tasa-arvoa lisäävään henkeen. Ajoitus ei siis liene sattumaa. 

Gertrude ”Trudy” Ederly on saksalaisten siirtolaisvanhempien keskimmäinen lapsi, jonka tahdonvoima on niin vahva, että hän selättää tuhkarokon lääkärin ennusteesta huolimatta. Tämä sama päättäväisyys näkyy myöhemmin tytön halutessa oppia uimaan ja vielä voittaa kilpailuja. Uimaan oppimisen valtavaan paloon vaikuttaa höyrylaivaonnettomuus vuonna 1914, jossa kuoli satoja naisia vain siitä syystä, etteivät he osanneet uida. Tuohon aikaan kuului ajatus, ettei naisille sovi uiminen, joten vain pojat opetettiin uimaan jos heitäkään. 

Trudy ja siskonsa Megin uintiharjoittelu alkaa naisten uintiyhdistyksessä valmentaja Charlotte Epsteinin tiukan opetuksen alaisuudessa. Tyttöjen innon uimiseen on huomannut perheen äiti Gertrude Anna, joka pitää tytärtensä puolia holhoavia miehiä vastaan. Muun muassa isä Henry on vahvasti naisten uimista vastaan, mutta hän jää ajatuksineen alakynteen. Trudy voittaa lukuisia palkintoja ja tekee huikeita ennätyksiä osoittautuen lahjakkaammaksi kuin isosiskonsa Meg. Tämä aiheuttaa tyttöjen välille ymmärrettävää sisaruskateutta, mutta Meg on viisas ja haluaa siskonsa menestyvän.

Tulevaisuutesi on jo päätetty, toteaa sisar Meg elokuvan alkupuolella. Tällä hän viittaa järjestettyihin avioliittoihin, jotka odottavat nuoria naisia. Ja hitot!, päättää Trudy, joka haluaa luoda itse oman elämänsä. Hän pääsee naisten uintijoukkueen mukana Pariisin olympialaisiin vuonna 1924, mutta koska vain miehet saavat kunnon ravintoa ja harjoitella pitkän laivamatkan aikana niin odotetunlaista menestystä ei Trudylle tule. 




Hän ei luovuta vaan päättää yrittää uida Englannin kanaalin yli. Lukuisten vaiheiden ja sabotaasitoimien jälkeen Trudy saa avukseen aiemmin vastaavassa yrityksessä onnistuneen uimarin Bill Burgessin, siskonsa Megin ja isänsä, joka on tullut toisiin ajatuksiin lapsensa kannustamisen suhteen ja mitä ilmeisemmin haluaa päästä paistattelemaan tyttärensä mahdollisen urotyön valokeilassa. Vaikka Trudy kohtaa uintinsa aikana erinäisiä haasteita kuten uimalasien rikkoutumisen ja meduusaparven ei luovuttaminen tule kyseeseen. Loppu onkin merkittävää uintihistoriaa. 

Trudy paransi Englannin kanaalin ylityksen ennätystä ja vaikka hän myöhemmin menetti kuulonsa tuhkarokon jälkiseuraamuksena opetti Trudy vielä kuuroja lapsia uimaan ja eli lopulta 98-vuotiaaksi kuollen vuonna 2003. 




Young Woman and the Sea on lämminhenkinen urheiluelokuva, joka etenee kronologisesti tuoden esille Trudyn uran varrella tapahtuneet onnistumiset ja haasteet ja rakentaa momentuminsa luontevasti elokuvan loppuun. Trudyn tarina on erityisen merkittävä naisurheilun näkökulmasta ja yleisellä tasolla inspiroiva kertomus, joka osoittaa mitä valtavalla sinnikkyydellä ja ihailtavalla sisulla voi saada aikaan. Elokuvan käsikirjoitus on onnistunut ja sitä kautta ohjaus on myös sujuvaa ja mielenkiintoa ylläpitävää. Lopputulos on siisti ja mieltä kohottava, mutta silti keskitasolle jäävä yllätyksetön tuotos. 

Elokuvassa oli päätetty alleviivata miesten yleisesti vallalla ollutta naisia holhovaa ja ylimielistä asennetta mikä on varmasti ollut totta, mutta oli eittämättä hyvin ärsyttävää katsottavaa. Tämä asenteellisuuden painotus oli varmasti tekijöiltä tietoinen ratkaisu. Onneksi tänä päivänä ollaan tultu naisten oikeuksissa ja tasa-arvoasioissa huikeasti eteenpäin ja on toki hyvä havainnollistaa, että asiat eivät aina ole olleet ennen paremmin. 

Daisy Ridley, joka esittää elokuvan pääroolin, nousi lupaavaan tähteyteen Star Warsin jatko-osatrilogian myötä vuosina 2015-2019. Ura ei kuitenkaan isommin lähtenyt lentoon vaikka Ridley on tehnyt varmaa työtä elokuvissa Murder on the Orient Express (2017), The Marsh King’s Daughter (2023) ja nyt tässä uusimmassa fyysisessä roolissaan. Josko tämä elokuva poikisi A-luokan draamarooleja. 




Young Woman and the Sea miellyttää inspiroivien tositarinoiden ystäviä, mutta kosiskelee etenkin naiskatsojia perinteisesti enemmän miehisenä genrenä pidetyn urheiluleffan pariin. 
Rohkaisevia roolimalleja ei koskaan ole liikaa, joten hienoa, että Trudyn tarina pääsi kerrottavaksi elokuvan


                                    ⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)