Etusivu (1994)

                         


Otteessaan pitävä ja viihdyttävä kuvaus hektisestä vuorokaudesta Henry Hackettin, The New York Sun -sanomalehden toimittajan, työnhakijan ja tulevan isän, elämässä. 


Ohjaus: Ron Howard

Käsikirjoitus: David Koepp, Stephen Koepp

Näyttelijät: Michael Keaton, Glenn Close, Marisa Tomei, Randy Quiad, Robert Duvall

Lajityyppi: draama-komedia

Kesto: 1 t 52 min


Ohjaaja Ron Howardin tämän vuoden maaliskuussa  kolmekymmentävuotispäiväänsä viettänyt elokuva Etusivu (alkup. The Paper) on kiintoisa ajankuva ja esittää 1990-luvun sanomalehden ja skuupin tekemisen mukaansa tempaavalla tavalla. Samalla seurataan elokuvan päähahmon Henry Hackettin tekemiä valintoja 24 tunnin aikana.

Mukana on runsaasti nokkelaa sanailua, hauskoja heittoja, kirjaimellisesti vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä filosofista pohdintaa siitä mikä elämässä on tärkeintä. Unelmakattaus alansa taitavimmista näyttelijöistä viimeistelee nautittavan katseluelämyksen. 

Henry Hackett on toimittaja, joka törmää kiinnostavaan uutiseen kahden valkoihoisen liikemiehen ampumistapauksesta Brooklynissa ja rotukiistojen käydessä jo valmiiksi kuumana syytetään tapauksesta kahta nuorta tummaihoista poikaa, jotka sattuivat vahingossa paikalle. Henryn työkaveri McDougal kuulee poliisiradiosta, että poikien pidätykseen suhtaudutaan kriittisesti poliisien keskuudessa ja tästä kaksikko saa lisäpontta lähteä tutkimaan tapausta. Henryn pitää saada kuva epäillyistä ja poliisin kommentti syyttömyydestä tiettyyn kellonaikaan mennessä, jotta jutusta voidaan painattaa The New York Sun -lehden etusivu. Muuten Henryn kollega, tiukka ja vallanhimoinen Alicia Clark, joka uhkailee lehteen kohdistuvilla rahallisilla leikkauksilla, laittaa etusivulle oman juttunsa. 

Jos ei tässä ollut jo tarpeeksi niin Henryllä on lisäksi tiedossa tärkeä työhaastattelu The Sentinel -lehdessä, sillä hänen viimeisillään raskaana oleva vaimo Martha (äitiyslomalla lehdestä) painostaa miestään vaihtamaan työpaikkaan, jossa on inhimillisemmät työajat ja parempi palkka. 

Muutenkin kiireinen ja haastava tilanne eskaloituu niin, että Henry saa kunnollisen herätyksen todellisuuteen ja havahtuu huomaamaan mikä on hänen elämänsä tärkeiden asioiden marssijärjestys. 



Ron Howardin (Apollo 13, Kaunis mieli, Da Vinci -koodi) elokuva on mielenkiintoinen aikamatka etenkin tiedonvälityksen näkökulmasta. Jos 90-luvulla lehdet ja televisio toimivat informaation tärkeinä lähteinä, on tänä päivänä internetin ja sosiaalisen median kautta (lähes) reaaliajassa saatava tieto sivuuttanut perinteiset mediat ja taatusti aiheuttanut uutistekstien laadun heikkenemistä nykyajan lööppejä ajatellen. Toki merkittävät sanomalehdet, kuten Suomessa Helsingin Sanomat tai Amerikassa The New York Times, ovat edelleen tarpeellisia yleissivistäviä instituutioita, mutta muuten tiedonvälityksen painopiste on siirtynyt muille alustoille.

Nasevan dialogin taustalta löytyvät veljekset David ja Stephen Koepp, joista jälkimmäisenä mainittu toimi Time -lehden vanhempana toimittajana ja selittää siksi hahmojen ja tapahtumien uskottavuuden. Myös ohjaaja Howard teki useita vierailuja New York Postin ja Daily Newsin toimituksiin saavuttaakseen mahdollisimman autenttisen miljöön. Pakko mainita myös David Koeppin aiemmista ansioista Steven Spielbergin menestyselokuva Jurassic Park (1992), jonka hän käsikirjoitti yhdessä kirjailija Michael Crichtonin kanssa. Etusivu jäi veljesten ainoaksi yhteistyöksi käsikirjoittamisen saralla, mutta David jatkaa edelleen elokuvien tekoa.

Näyttelijävalinnat ovat osuneet nappiin. Michael Keatonin tyyli istuu kuin valettu Henry Hackettin hahmoon ja Glenn Close on täydellinen sekoitus feminiinistä ja maskuliinista voimaa. Robert Duvall on juuri niin luonteva kuin alan konkari vaan voi olla ja Marisa Tomein tulkitsema hormonimyrskyn kourissa oleva vaimo on ärsyttävyydessäänkin mainio.  

Etusivu tuotti aikoinaan lähes 40 miljoonan dollarin lipputulot mikä on hyvä tulos ja varsinkin jos vertaa kaikkien aikojen parhaaksi valitun The Shawshanks Redemption eli Rita Hayworth -Avain pakoon -elokuvan tuottoihin (alle 30 milj.)! Taitavan elokuvantekijän Ron Howardin draama-komedia onnistuu viihdyttämään ja herättämään tunteita. Elokuva on vuokrattavissa ainakin Apple Tv+-palvelun kautta.


                                     ⭐️⭐️⭐️⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)