Run Rabbit Run (2023)

                          


Menneisyyden tragedia palaa kummittelemaan Sarahin elämään, kun tämän tytär Mia väittää olevansa Alice, kauan aikaa sitten kadonnut Sarahin sisko. 


Ohjaus: Daina Reid

Käsikirjoitus: Hannah Kent

Näyttelijät: Sarah Snook, Lily LaTorre, Damon Herriman, Greta Scacci

Lajityyppi: kauhu

Kesto: 1 t 40 min


Australialainen Sarah Snook on osoittanut lahjakkuutensa näyttelijänä sarjassa Succession (2018-2023) esittämällä Shiv Royta kahden Golden Globen ja yhden Emmy -palkinnon arvoisesti ja aiemmin tänä vuonna hänet palkittiin myös Lawrence Olivier -palkinnolla näytelmästä Dorian Grayn muotokuva. Snook on noussut nopeasti tähteyteen viidentoista vuoden aikana aloittaen uransa teatterista, tehden monipuolisesti televisio -ja elokuvatöitä ja palaten taas teatterimaailmaan tänä vuonna. 

Run Rabbit Run -elokuvassa Snook on eronnut yksinhuoltaja-äiti Sarah, jonka seitsemänvuotias tytär Mia alkaa käyttäytyä pelottavan oudosti muistuttaen Sarahin vuosia sitten kadonnutta pikkusiskoa Alicea. Mia suorastaan väittää olevansa Alice, mikä kiristää äidin ja tyttären välit äärimmilleen. Pikkutyttö myös piiloutuu tekemänsä pupunaamion taakse, mikä häiritsee valtavasti Sarahia. 

Kotioven edestä löytyy valkoinen kani, jonka Mia luulee saaneensa joltakulta syntymäpäivälahjaksi. Kani muistuttaa Sarahia siskostaan, joka rakasti hoitaa erilaisia löytöeläimiä. Kun kaksikko kyläilee Sarahin muistisairaan äidin luona alkaa Mian oireilu muuttua pahemmaksi ja ahdistava tunnelma aiheuttaa jatkuvia riitoja Sarahin ja Mian välille. 

Sarah alkaa pikkuhiljaa kokea hallusinaatioita nykyhetken ja menneisyyden sekoittuessa toisiinsa. Asiat eivät olekaan miltä näyttävät ja lopulta selviää mitä kadonneelle Alicelle on tapahtunut ja mikä on harhaisen Mian kohtalo. 

Netflix-elokuva, joka löytyy tällä hetkellä Max-suoratoistopalvelusta, sai ensi-iltansa Sundancen elokuvafestivaalilla tammikuussa 2023. Elokuvan tarina ja tunnelma tuo mieleen etenkin elokuvan The Babadook (2014), jossa isänsä menettänyt poika alkaa pelätä hirviötä kodissaan. Pian äitikin aistii pahuuden ja kaksikon arki alkaa täyttyä ahdistavista tapahtumista. Samankaltaisuudet ovat ilmeiset Run Rabbit Runin ja The Babadookin suhteen, mutta jälkimmäinen onnistuu olemaan aidosti pelottava ja omaperäinen. Run Rabbit Run on lopulta todella ennalta-arvattava ja ohut juoneltaan. 




Australialainen, kohta kolmekymmentä vuotta ohjannut Daina Reid sai Emmy -ehdokkuuden ohjauksestaan sarjassa The Handmaid’s Tale vuonna 2019. Hän on tehnyt paljon tv-töitä ja yhteistyötä etenkin näyttelijä Elizabeth Mossin kanssa, jonka oli itse asiassa tarkoitus olla Run Rabbit Runin pääosassa. Elokuva on vasta Reidin toinen elokuva, kelpo suoritus, muttei kovin omaperäinen sellainen. Symboliikka ja käänteet tuntuvat jo niin moneen kertaan nähdyiltä, ettei pelottavat kohdat onnistu säikäyttämään. Ainut kohtaus, joka tuntui ahdistavalta oli, kun Sarah satuttaa lastaan saksilla ollessaan hallusinaation vallassa.

Epäloogisuus ja toisteisuus vaivaavat Reidin elokuvaa. Lasta, joka oireilee väittäen olevansa toinen ihminen, ei viedä lääkäriin tutkittavaksi. Miksi? Kani puree Sarahia kädestä ja hän vain peittää märkivän haavan laastarilla. Miksi? Raivoava lapsi pakenee useita kertoja äitinsä luota, joka vain seuraa perässä kuin sätkynukke. Mitä ihmettä? Tämä kissa-hiiri-leikki toistuu lukuisia kertoja ja alkaa häiritsemään. Sarah vaikuttaa aika kädettömältä ja vihamieliseltä vanhempalta, mutta toki sille on syynsä.

Run Rabbit Run loistaa sen sijaan Bonnie Elliottin kuvauksen osalta, joka on täynnä kauniita, tunnelmallisia kuvia. Elokuva on esteettinen elämys ja erikoistehosteet toimivat moitteetta. Tekninen puoli on tarinaa vahvempaa toimittamista.

Näyttelijävalinnat ovat myös onnistuneet. Sarah Snook on hyvin ilmeikäs näyttelijätär, tässä elokuvassa hän tuntuu paljastavan hetkittäin liikaakin ilmeillään. Snookin silmät pystyvät ilmaisemaan vahvasti monia tunnetiloja ja yhdessä kuvassa katse on niin hyytävä, että sitä on vaikea unohtaa. Nuori vastanäyttelijä Lily LaTorre on huikaiseva uusi kyky, jonka yhteistyö Snookin kanssa toimii vakuuttavasti. 

Run Rabbit Run on kohtalainen veto, joka sopii kevyemmän kauhun ystäville. 


                                    ⭐️⭐️⭐️

     Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)