The Deliverance (2024)

                         


The Deliverance perustuu tositapahtumiin vuodelta 2011. Perheen uudessa kodissa alkaa tapahtua pahoja asioita ja lopulta joudutaan suorittamaan manaus äidin ja kolmen lapsen pelastamiseksi.


Ohjaus: Lee Daniels

Käsikirjoitus: David Coggeshall, Elijah Bynum

Näyttelijät: Andra Day, Glenn Close, Aunjanue Ellis-Taylor, Mo’Nique

Lajityyppi: Kauhu/jännitys

Kesto: 1 t 51 min


Tänään ensi-iltansa saanut Netflix -elokuva on saanut inspiraationsa tosielämän väitetystä kummittelutapauksesta The Ammons Haunting Casesta, joka sattui Garyn kaupungissa Indianassa vuonna 2011. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat samaan vuoteen, mutta Pittsburgiin, Pensylvaniaan lähiöön, johon Ebony muuttaa kolmen lapsensa Andren, Shanten ja Naten ja äitinsä Albertan kanssa. 

Perhe elää köyhyydessä ja kituuttelee uudessa kodissaan maksamattomien laskujen ja vähäisen ruoan kera. Perheen isä on poissa Irakissa ja äiti Ebony alkoholisti, jonka vankilatausta ja tulinen luonne aiheuttavat turvattomuutta ja huolta lapsissa. Syöpähoidoissa käyvän isoäiti Albertan arvostelu Ebonya kohtaan ei helpota tämän epätoivoista tilannetta. 

Uudessa kodissa alkaa tapahtua yliluonnollisia asioita ja lapset käyttäytyvät pelottavasti kuin olisivat transsissa. Apuun saapuu apostoli Bernice James, jonka tarkoituksena on manata paha henki, demoni, pois perheen talosta, jossa on sattunut jo aiemmin vastaavanlainen järkyttävä paholaisen ilmaantuminen.




The Deliverance eli suomeksi vapautus on Lee Danielsin (The Butler, The United States vs. Billie Holiday) kuudes ohjaus ja harmillisen ponneton tapaus. Kliseitä suorastaan pursuaa tässä Manaajan halpisversiossa, joka ei pelota tai herätä muitakaan tunteita (paitsi ehkä ärsytystä). Kaikki tietysti kulminoituu uskontoon ja uskovaisten koetteluun paholaisen ottaessa lapset valtaansa. 

Elokuvasta tulee liiankin vahvasti mieleen Manaaja -saagan uusin lisä Manaaja: Uskon merkki (2023), joka on naurettavan huono. The Deliverance alkaa kyllä kiinnostavasti perheen ja sen tilanteen esittelyllä, mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun Glenn Closen näyttelemä Alberta muuttuu paholaiseksi kuin Regan MacNeil konsanaan Manaajassa, muuttuu elokuva älyttömäksi tekeleeksi. Miten ihmeessä upea Glenn Close on edes suostunut tähän elokuvaan? 

Naispääosanelikon esittäjät ovat mukiinmeneviä rooleissaan ja muuten taitavia tekijöitä, mutteivät hekään pysty pelastamaan huonoa käsikirjoitusta saati toteutusta. Octavia Spencer sentään ymmärsi jättää projektin väliin luovuttamalla roolin Mo’Niquelle. 



The Deliverance toimii puoliväliin draamana, mutta kauhuosuus epäonnistuu pahasti. Edes erikoistehosteet tai musiikki eivät tee vaikutusta. Ikävä tuli esimerkiksi The Conjuring -elokuvia, jotka ovat kaikin puolin hyvin toteutettuja. Tätä elokuvaa en voi suositella kauhua kaipaaville, sillä sitä ei löydy vaikka kuinka etsisi. 


                                          ⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org
 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)