The Instigators (2024)

                         


Tuttuja naamoja vilisevä, pieleen menneen ryöstön jälkeistä pakomatkaa seuraava elokuva on täynnä lajityypille ominaisia elementtejä, muttei onnistu tuomaan mukanaan mitään uutta ja kiinnostavaa. 


Ohjaus: Doug Liman

Käsikirjoitus: Chuck Maclean, Casey Affleck

Näyttelijät: Matt Damon, Casey Affleck, Hong Chau, Michael Stuhlbarg, Paul Walter Hauser, Ving Rhames, Alfred Molina, Toby Jones, Jack Harlow, Ron Perlman

Lajityyppi: ryöstö, komedia

Kesto: 1 t 44 min


The Instigators eli suomeksi yllyttäjät on kahden elämässään epäonnistuneen miehen tarina, jolla on kuitenkin onnellinen loppu. Masentuneella Rorylla (Matt Damon) on taloudellisilla vaikeuksia johtuen muun muassa rästissä olevista elatusmaksuista ja hän tarvitsisi 32 480 dollaria saadakseen maksettua velkansa. Cobbylla (Casey Affleck) on aiempaa vankilatuomiotaustaa ja vaikka humoristisesta luonteesta on apua, vaikuttaa herra ajautuvan jatkuvasti ongelmiin. 

Rory ja Cobby palkataan mukaan nykyisen pormestari Miccelin varainkeruu (tai oikeammin lahjus) rahojen ryöstöön, sillä Miccelinin odotetaan tulevan uudelleen valituksi ja pitävän juhlat, joiden jälkeen ryöstön on tarkoitus tapahtua. Kaksikko saa mukaansa kolmannen kumppanin Scalvon, jolla on omat salaiset suunnitelmansa. 

Yllätys on melkoinen, kun voitto meneekin uudistusmieliselle vastaehdokkaalle Mark Choille ja pettyneen Miccelin juhlapaikalla on enemmän väkeä kuin piti eikä rahoja ole häviöstä johtuen lainkaan. Ryöstäjät törmäävät ryöstettäviin ja ampumavälikohtauksen seurauksena Scalvo kuolee ja Cobby saa osuman ylävartaloon.  

Elämänhalunsa menettämisen uhkaa potenut Rory on käynyt terapiassa tohtori Donna Riveran (Hong Chau) luona, joka kidnapataan auttamaan haavoittunutta Cobbya. Tästä käynnistyy räjähdyksiä, takaa-ajoja, soluttautumisia ja kidnappauksia sisältävä pako, sillä kaksikko halutaan saada hengiltä, mutta nämä miehet ovat sinnikäitä ja neuvokkaita vastustajia, joita ei hevillä nujerreta.

Vaikka kaikki tehdään tässä ryöstökomediassa kuin pelikirjan mukaan ei tarina tempaa mukaansa. The Instigators on suoraan sanottuna tylsä. Puuskahdin tunnin kohdalla miehelleni, että ”vieläkö tämä jatkuu!” Matt Damon näytti ainoastaan väsyneeltä, mitä en ihmettele tämän leffan huomioiden, ja Casey Affleck on kuin laiska hampuusi, jollaista hän on esittänyt aiemminkin. Terapeutti Riveran roolissa nähtävä Hong Chau tasapainottaa sen sijaan hyvin elokuvan maskuliinista menoa. Elokuvaan on saatu monia päteviä ja tunnettuja näyttelijöitä, mutta hämmästelen miksi näin vähäpätöinen projekti on kiinnostanut heitä. Casey Affleck on kaiken huipuksi toinen elokuvan käsikirjoittajista ja velimies Ben sekä Matt Damon on osallistunut leffantekoon tuottajan ominaisuudessa. Eikö tällä osaamisella ja kokemuksella oikeasti saatu mielenkiintoisempaa materiaalia aikaiseksi?




Toki hyviäkin asioita löytyy teknisen toteutuksen puolelta. Kuvaus, ääni ja musiikki ovat juuri genreen sopivia ja hyvin toteutettuja luoden oikeanlaisen tunnelman. Erityisesti elokuvan lauluvalinnat herättävät huomiota kuten Petula Clarkin esittämä Downtown veikeänä kontrastina takaa-ajokohtaukselle ja sitä seurannut Themin tulkitsema Baby Please Don’t Go, joka sopii vauhdikkaaseen kohtaukseen mainiosti. 

Ohjaaja Doug Liman ei missään nimessä ole turha tekijä, sillä miehen filmografiaan kuuluvat muun muassa elokuvat The Bourne Identity (2002), Mr. & Ms. Smith (2005) ja Edge of Tomorrow (2014). Nämä esimerkit paljastavat sen, ettei huonoa ja latteaa käsikirjoitusta pysty päteväkään ohjaaja pelastamaan.

Apple Tv+-palvelussa perjantaina ensi-iltansa saanut The Instigators on saanut ristiriitaisen vastaanoton kriitikoilta mihin on helppo yhtyä. Elokuva tulee harmi kyllä jäämään keskinkertaisten ryöstöleffojen kastiin, joka unohtuu saman tien katsomisen jälkeen. 


                                         ⭐️⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)