The Sounf of 007 (2022)

                          


Ikoninen James Bond täytti 60 vuotta vuonna 2022 ja sitä juhlistettiin fantastisella dokumentilla Bond -elokuvien musiikkiin liittyen. Mukana on haastatteluja lukuisilta Bond -tunnuslaulujen esittäjiltä ja tekijöiltä kuuluisan teeman säveltäjää John Barrya unohtamatta. 

Ian Flemingin luoma James Bond on mies isolla M:llä, komea, älykäs, kekseliäs, seksikäs ja voittamaton agentti, joka kohtaa mitä erikoisempia vastustajia, mutta on loppujen lopuksi niin sanotusti viimeinen mies pystyssä. Bond -franchise on kestänyt uskomattoman hyvin aikaa ja muovautunut vastaamaan kutakin aikakautta myös musiikillisesti.

Matt Whitecrossin Emmy-ehdokkuuden saanut dokumentti käy läpi Bondin kuudenkymmenen vuoden historian legendaarisen John Barryn Bond-teeman, taustamusiikin ja tunnuslaulujen osalta. Ehkä maailman tunnetuimman leffateeman synty on yksi kiinnostavimmista tarinoista, mitä dokumentissa kerrotaan. Ja suuri hatunnosto säveltäjä John Barrylle, joka vastasi yhdentoista Bond -elokuvan musiikista (1963-1987) mukaan lukien tunnuslaulut elokuviin Goldfinger, Thunderball ja Diamonds are Forever. 

Barryn vaikutus paitsi Bond -elokuville myös elokuvamusiikin muutokselle 1960-luvulla oli suuri, sillä hän oli luultavasti ensimmäinen, joka sulautti big bandista tutut vaskipuhaltimet osaksi orkesteria, mikä loi tietynlaisen soundin. 

Bondien tunnuslaulut heijastavat kunkin aikakauden popkulttuuria ja ovat näin ollen kuin kiinnostava musiikillinen aikamatka 1960-luvulta tähän päivään. Dokumentissa kerrotaan miksi juuri tietyt muusikot ovat päässeet tekemään tunnuslauluja ja kuvaillaan muutamien laulujen äänityssessioita kuten Tom Jonesin lähes pyörtymiseen johtanutta Thunderballin (1965) nauhoitusta. 

Oli hyvin surullista kuulla tarina Quantum of Solace (2008) -elokuvan tunnuslaulun taustasta, sillä edesmennyt Amy Winehouse oli tuottajien toiveissa lauluntekijäksi -ja esittäjäksi. Hän ei yksinkertaisesti ollut työkykyinen, mutta Winehousen kohtaaminen teki lähtemättömän vaikutuksen ja jäi ikuisesti tuottaja Barbara Broccolin mieleen. 

Vuonna 2021 ilmestynyt Daniel Craigin viimeinen Bond -elokuva No Time to Die, sen musiikin säveltänyt Hans Zimmer ja Oscarin voittaneesta tunnuslaulusta vastanneet sisarukset Billie Eilish ja Finneas O’Connell muodostavat dokumentin rungon, jonka ympärille muu materiaali kietoutuu. Ajatuksena on selkeästi ollut koota Bond -vuosikymmenet yhteen vaikka uusimman elokuvan promoaminen näkyy vahvasti. 

Faneille tehty dokumentti on hyvin kiinnostava ja upeasti koostettu kiitos. Rokotan silti tähden siitä ettei kaikkia tunnuslauluja käsitelty, sillä esimerkiksi Sheryl Crown vaikuttavaa Tomorrow Never Dies (1997) -laulu jää ilman huomiota eikä Madonnan Die Another Day -kappaletta (2002) mainita kuin sivulauseessa. Nämä ovat toki vain hyvin pieniä puutteita muuten taidokkaassa kokonaisuudessa. 

Dokumentti löytyy muun muassa Prime Videon valikoimasta.


                                   ⭐️⭐️⭐️⭐️

               Kuva ja tiedot: imdb.com ja 007.com



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)