When in Rome (2024)

                          


Gerda ja Kristoffer lähtevät juhlistamaan 40-vuotishääpäiväänsä ja pitkää liittoaan Roomaan, tuonne hurmaavaan rakkauden kaupunkiin, mutta matka saa melkoisen käänteen, kun Gerda törmää entiseen rakastettuunsa Johannekseen. 


Ohjaus: Niclas Bendixen

Käsikirjoitus: Niclas Bendixen, Kristian Halken, Christian Torpe

Näyttelijät: Bodil Jørgensen, Kristian Halken, Rolf Lassgård

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 40 min


When in Rome eli alkuperäisesti Rom jatkaa vanhempia katsojia koskettavien elokuvien listaa. Olen nähnyt viimeisen vuoden aikana useamman hyvän genren edustajan kuten Harold Fryn toiveikas taival, Viimeinen vuoro ja Andra Akten - Toinen näytös. Tanskalais-ruotsalais-italialainen tuotanto When in Rome on elämänmakuinen, rakkautta pursuava draama, josta löytyy niin surulliset kuin hauskat hetkensä. 

Gerda ja Kristoffer ovat saaneet raskaana olevalta tyttäreltään lahjaksi pidennetyn viikonlopun Roomassa, jossa Gerda on opiskellut taidetta parikymppisenä. Kristoffer on kaavoihin kangistunut, hieman äksy jäärä ja Gerda taas kulturelli ja eloisa punapää, mutta erilaisista luonteistaan huolimatta yli 40 vuotta yhdessä ollut pariskunta on hitsautunut yhteen tutun turvallisesti, mikä tapahtuu kauan yhdessä olleille.

Gerda ei olisi halunnut lähteä Roomaan, sillä hänellä on salaisuus, joka paljastuu pian matkan alettua. Illallisella oleva pari nimittäin törmää charmanttiin ja valloittavaan Johannekseen, Gerdan entiseen opettajaan ja rakastettuun. Kolmiodraama ottaa kunnolla kierroksia ja esimerkiksi syy avioparin menneisyyden raskautumishaasteisiinkin selviää, mutta lopulta totuus puhdistaa ilmaa ja tosi rakkaus vapauttaa. 

Ohjaaja Niclas Bendixen, joka on myös yksi käsikirjoittajista, pitää lopulta hyvin perinteisen juonenkulun ja kolmiodraaman vaivattomasti hyppysissään. Myös teatterissa produktioita ohjannut ja koreografina toiminut Bendixenin on vasta aloittelija elokuvien puolella, sillä When in Rome on hänen toinen elokuvansa, mutta varmasti kokeneiden näyttelijöiden työskentely yhdistettynä toimivaan käsikirjoitukseen on auttanut paljon. 



Elettyä elämää pohdiskeleva elokuva toimii välitilinpäätöksenä paitsi hahmoilleen myös katsojilleen, jotka kenties mietiskelevät mitä vielä haluavat elämältään. Gerda on kuin malliesimerkki rohkeasta naisesta, joka tekee toki virheitä, mutta joka osaa nauttia elämästä ja tunnistaa tarpeensa. Myös Kristoffer osoittaa kykyä henkiseen kasvuun ja vaikka Gerda loukkaa häntä syvästi, kantaa rakkaus ja anteeksianto ongelmien yli. When in Rome on elokuva ehdottomasta rakkaudesta, mutta myös itsensä ja toisensa hyväksymisestä. 

Näyttelijäkolmikko on oivallisesti valittu ja kemiat sopivat täydellisesti yhteen. Taitavat näyttelijät osaavat asiansa ja Kristofferia näyttelevä, pitkän uran tehnyt Kristian Halken on osallistunut myös käsikirjoituksen tekoon. Bødil Jorgensen, joka joutui kymmenen vuotta sitten vakavaan onnettomuuteen selviten siitä, on näytellyt muun muassa elokuvassa The Idiots (1998) ja sarjassa Badehotellet. Toinen miespääosanäyttelijä Rolf Lassgård on tuttu ruotsalaisista poliisielokuvista ja hänen kaksi tunnetuinta hahmoaan ovat etsivä Gunvald Larsson (Beck) ja Kurt Wallander. 

Elokuvan toteutus on tasavarmaa laatua kaikilta osa-alueiltaan. Sanoisin, että kysymyksessä on taattu keskivertoelokuva, mutta ehdottoman positiivisessa mielessä. Viihdyin oikein hyvin Gerdan, Kristofferin ja Johanneksen matkassa. Rooman maisemia olisin katsellut mielellään enemmänkin. 


                                     ⭐️⭐️⭐️

        Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)