Killer Heat (2024)

                              


Jo Nesbøn Mustasukkainen mies -novelliin perustuva rikoselokuva yhdistää murhan, kolmiodraaman ja ryvettyneen etsivän Kreikan kuumuutta hohtavissa maisemissa. 


Ohjaus: Philippe Lacôte

Käsikirjoitus: Roberto Bentivegna, Matt Charman

Näyttelijät: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Richard Madden

Lajityyppi: rikos/draama

Kesto: 1 t 37 min


Prime Video -palveluun tänään torstaina 26.9.2024 ilmestynyt Killer Heat kuljettaa katsojan paahtavan auringon alle Kreikkaan, jossa on tapahtunut kuolettava vapaakiipeilyonnettomuus. Vai onko kyseessä sittenkin murha?

Yksityisetsivä Nick Bali palkataan tutkimaan kuolleena kallion vierestä löytyneen Leo Vardakisin tapausta. Alkoholisoitunut ja omien demoniensa kanssa kamppaileva Bali, jota kutsutaan myös nimellä ”mustasukkainen mies”, saapuu syrjäiselle saarelle Penelope Vardakisin pyynnöstä. Penelope on naimisissa Eliaksen kanssa, joka on Leon identtinen kaksoisveli. Pian Balille selviää, että kyseessä on mitä ilmeisimmin kolmiodraama, sillä Leo on ollut ihastunut Penelopeen ennen kuin hänen veljensä nappasi naisen Leon nenän edestä. 

Vardakisin perhedynamiikassa on muutenkin jotain outoa, sillä Nick Bali uskoo perheen matriarkan Audreyn tietävän jotakin hyljeksityn ja ulkopuoliseksi jätetyn Leon kuolemasta. Tapauksen tutkinta ei luonnollisestikaan ole helppoa saati vaaratonta, sillä kaikki eivät halua totuuden paljastuvan. Ökyrikkaiden Vardakisin perheenjäsenten salaisuudet selviävät lopulta laiskan yllätyksettömän käänteen myötä. 

Norjan kaikkien aikojen suosituimman kirjailijan Jo Nesbøn romaaneja on myyty yli 50 miljoonaa kappaletta ja niistä on poikinut jo useampi elokuva kuten valitettavan umpisurkea The Snowman (2017). Myös tv-sarja Harry Holen -hahmoon liittyen on tekeillä. Killer Heat, joka pohjautuu novelliin ”The Jealousy Man” on piirun verran parempi elokuva kuin aiemmin mainittu The Snowman, mutta kaikki mahdolliset kliseet siitä löytyy ja tarina on totaalisen ennustettava. Etsivä Nick Bali näyttää ja toimii ärsyttävän tyypillisen, elämänhallintansa menettäneen sankarihahmon tavoin. Ei siis mitään uutta edes Kreikan auringon alla. 

Norsunluurannikolta kotoisin oleva ohjaaja Philippe Lacôte tekee sinänsä kelpo työtä ja pitää heppoisen puolentoista tunnin kokonaisuuden helposti hyppysissään, mutta eipä tämän tason käsikirjoituksella ja tarinalla ihmeempää voi syntyä. Lukuisat viittaukset Kreikan mytologiaan tuntuvat väkinäisiltä ja välillä erehtyy luulemaan katsovansa Kreetan matkailuohjelmaa. 

Joseph Gordon-Levitt (Inception, Snowden) sopii yllättävän hyvin rähjäisen etsivän Nick Balin rooliin ja puhuu uskottavasti kreikkaa mistä saa ehdottomasti symppispisteitä. Shailene Woodley (The Descendants, Ferrari) ja Richard Madden (Bodyguard, Rocketman) sen sijaan joutuvat tyytymään lähinnä hyvältä näyttämiseen ja kevyeen juonitteluun. 

Killer Heat jää hyvin haalean mysteerin tasolle eikä samalla vakuuta Nesbøn kirjojen tasosta. Hahmojen motiivit ovat älyttömän olemattomat ja vaikeaa uskoa Vardakisin perheenjäsenten välien olevan näin surkeat, mutta ilmeisesti raha teettää kaikenlaista älyttömyyttä. Parasta ovat maisemat ja Joseph Gordon-Levitt pitkässä tukassaan. 


                                          ⭐️

     Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)