Longing (2024)

                                 


Yksinelävä tehdaspohatta saa kuulla entiseltä heilaltaan, että tämä on saanut lapsen salaa pariskunnan erottua ja että heidän poikansa on kuollut auto-onnettomuudessa. Tämä suistaa surevan miehen järjettömyyden polulle.


Ohjaus: Savi Gabizon

Käsikirjoitus: Savi Gabizon

Näyttelijät: Richard Gere, Suzanne Clément, Diane Kruger

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 51 min


Daniel on rikas tehtaanomistaja New Yorkissa, joka elää hulppeaa, mutta tyhjää sinkkuelämää kunnes tapaa entisen tyttöystävänsä Rachelin ja kuulee shokeeraavia uutisia. Pariskunnan erotessa Rachel on ollut raskaana ja muuttanut Kanadaan kertomatta lapsesta Danielille. Nyt 19-vuotias poika Allen on kuollut auto-onnettomuudessa.

Järkyttynyt Daniel matkustaa pikaisesti Rachelin kotipaikkakunnalle ja alkaa selvittämään poikansa ystävältä, tyttöystävältä, koulun rehtorilta ja ranskanopettajalta millainen tämä oli. Samalla selviää, että Allen on erotettu koulusta rivon runonsa vuoksi, jonka hän on kirjoittanut koulun seinälle ihastuksen kohteestaan, ranskankielen opettajasta, ja että Allen on myynyt huumeita. Pojan kotielämäkään ei ole ollut sitä mitä Daniel oli kuvitellut, sillä hän on asunut kolme vuotta nuoremman tyttöystävänsä luona, joka on tullut raskaaksi Allenille. 

Suru ja menetetty mahdollisuus olla vanhempi pojalleen sokaisee Danielin ja suistaa tämän holtittomiin tekoihin. Hän kuvittelee voivansa naittaa poikansa itsemurhan tehneen tuntemattoman tytön kanssa eikä hän meinaa sulattaa Allenin tyttöystävän ja tämän perheen päätöstä teetättää abortti. 

Elokuvan alku on ihan kelvollista draamaa, mutta Danielin tekojen lähtiessä lapasesta muuttuu elokuva vallan omituiseksi. Kaipaus aiheuttaa ihmisessä kaikenlaisia tunteita ja reaktioita, mutta Longing tarjoilee poikkeuksellisen häiritseviä vaihtoehtoja.
 



Longing on israelilaisen elokuvantekijän Savi Gabizonin (s. 1960-) uudelleenfilmatisointi omasta elokuvastaan vuodelta 2017. En ole nähnyt alkuperäistä, joten vertailemaan en pysty  ja tiedossa on, että näitä jenkkiversioita halutaan usein tehdä, mutta useimmiten niistä herää vain kysymys miksi. Ainakaan englanninkielinen Longing ei vakuuta vaikka sisältääkin omaperäisiä tarinallisia ratkaisuja. 

Näyttelijävalinnat ovat mukiinmeneviä. Richard Gere surusilmineen sopii rooliin, joka tuntuu kyllä hänelle jo aika peruskauralta. Diana Krugerin rooli on pieni, mutta sitäkin raflaavampi. En ehkä ihan ymmärrä miksi kumpikaan on kiinnostunut tästä projektista, mutta kenties tarinan inhimillinen puoli ja tarinan epätavallisuus ovat viehättäneet. Suzanne Clément on uskottavin surevana äitinä. 

Gabizonin elokuva on pieni, alakuloinen draama, joka jättää vain kysymyksiä jälkeensä: Miksi hahmot toimivat niin kuin toimivat ja miksi elokuva ylipäänsä on tehty. Longing on vuokrattavissa ainakin Apple Tv+ -palvelussa. 

   
                                           ⭐️
 
       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)