Red Lights (2012)

                                 


Psykologi ja fyysikko tutkivat yliluonnollisia ilmiöitä ja paljastavat niillä rahastavia huijareita, kunnes kohtaavat todellisen haasteen. Intensiivistä trilleriä tähdittää kova kolmikko: Sigourney Weaver, Cillian Murphy ja Robert De Niro. 


Ohjaus: Rodrigo Cortés

Käsikirjoitus: Rodrigo Cortés

Näyttelijät: Sigourney Weaver, Cillian Murphy, Robert De Niro, Toby Jones, Elizabeth Olsen, Joely Richardson, Leonardo Sparaglia

Lajityyppi: trilleri / mysteeri

Kesto: 1 t 50 min


Red Lights on espanjalaisen ohjaaja-käsikirjoittaja Rodrigo Cortésin neljäs pitkä elokuva. Hänen tunnetuin teoksensa tähän mennessä on vuonna 2010 ilmestynyt selviytymistrilleri Buried, jota tähdittää Ryan Reynolds. Miehen Amerikan valloitus ei ole edennyt kovin suotuisasti lipputulojen perusteella ja uusin tänä vuonna ilmestyvä elokuva onkin espanjalainen Escape, jonka yhtenä tuottajana tosin häärii Martin Scorcese. 

Vuonna 2012 ilmestynyt Red Lights on Cortésin toiseksi menestynein englanninkielinen elokuva. Siinä on mielenkiintoinen idea, klaustrofobinen tunnelma ja hyvä tekninen toteutus. Lopetus sen sijaan on epätyydyttävä ja varmasti katsojien mielipiteitä jakanut.

Yliopistoprofessori, psykologi Margaret Matheson yhdessä assistenttinsa fyysikko Tom Buckleyn kanssa tutkivat paranormaaleja ilmiöitä, jotka paljastuvat poikkeuksetta rahanahneiden ihmisten suorittamiksi huijauksiksi. 

Vanha vastustaja nostaa yllättäen päätään, sillä kuuluisa sokea psyykikko Simon Silver on tekemässä paluun esiintymislavoille. Mies on pitänyt vuosikymmenien ajan matalaa profiilia, koska hänen esityksessään kuoli aikoinaan yksi Silverin äänekkäimmistä kriitikoista. 

Professori Matheson on kohdannut Silverin aiemmin urallaan järkyttyen syvästi tämän puheista eikä suostu lähteä haastamaan taitavaa psyykikkoa vaikka kollega Tom kuinka yllyttää. Sen sijaan Buckley päättää yrittää itse paljastaa Silverin huijariksi, mutta tehtävä osoittautuu luultua vaikeammaksi ja vaarallisemmaksi. Kaiken lisäksi Tom löytää Margaretin kuolleena toimistostaan, mikä suistaa hänet entistä syvemmälle pakkomielteisyyteen. Elokuvan loppu sisältää yllätyskäänteen, joka tosin meni itseltäni hieman yli hilseen. 

Red Lights jättää jälkeensä hämmennyksen. Elokuva on kuin sillisalaatti, jossa on aineksina jännitystä, kauhuelementtejä ja väkivaltaista toimintaa kuin James Bond -leffoissa konsanaan. Wc-tiloissa tapahtuva kaksinkamppailu toi mieleen Daniel Craigin tähdittämän Casino Royalen aloituskohtauksen. Loppukohtauksen jälkeen jäin epätietoisuuteen mitä oikeastaan tapahtui. Dialogi ja juonen kulku on sen verran epämääräistä, että kokemus jää varsin epätyydyttäväksi. 




Cortés on saanut Hollywoodin A-luokan näyttelijät mukaan projektiinsa, mutta antaa heille laihat eväät työskennellä. Weaverin hahmon poistuttua aivan liian pian tarinasta elokuva ajautuu kaaokseen. Näyttelemisessä itsessään ei ole mitään vikaa ja iloitsin etenkin Robert De Niron vähemmän maneerisesta tekemisestä. 

Red Lightsin tuotantobudjetti oli 14 miljoonaa dollaria mikä on toki pieni sellainen, mikä ei tarkoita välttämättä huonoutta, sillä esimerkiksi Stallonen Rockyn budjetti oli aikoinaan miljoonan dollarin luokkaa ja elokuva tuotti yli 200 miljoonaa lippukassoilla. Red Lights pääsi vaivoin yli budjettinsa eli katsojat luultavasti kiinnostuivat leffasta nimekkäiden näyttelijöiden vuoksi, mutta liika yrittäminen ja turhan monen erilaisen elementin sekoittaminen yhteen elokuvaan kostautuivat. 

Red Lightsin keskiverto meininki kyllä toimii, mutta kannattaa keskittyä etenkin lopussa, jotta ymmärtää Tom Buckleyn kohtalon. Elokuva on vuokrattavissa Apple Tv +-palvelusta. 


                                     ⭐️⭐️⭐️

     Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

  1. Hyvä arvostelu! Red Lights vaikuttaa mielenkiintoiselta trilleriltä, jossa on nimekäs näyttelijäkaarti, mutta harmi, että lopetus jäi hieman epäselväksi. On aina hienoa nähdä Robert De Niro erilaisissa rooleissa. Täytyy katsoa tämä elokuva ja katsoa, kuinka paljon mysteeriä siinä on mukana!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Kannattaa ehdottomasti katsoa jo pelkästään hyvien näyttelijöiden vuoksi ja olisi kiva kuulla, mitä tuumit elokuvasta ja etenkin sen loppuosasta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)