Sieniretki (2022)

                        


Poikien rentouttava ja piristävä viikonloppu Turun saaristossa muuttuu taikasienien epätoivoiseksi metsästykseksi ja samalla tulee juteltua henkeviä elämästä ja sen muutoksista.


Ohjaus: JP Siili

Käsikirjoitus: JP Siili

Näyttelijät: Martti Suosalo, Ville Myllyrinne, Satu Silvo, Minttu Mustakallio, Jaana Saarinen, Eero Ritala, Vesa Vierikko, Anu Sinisalo

Lajityyppi: draama-komedia

Kesto: 1 t 35 min


Syyskuu on jo pitkällä ja ajattelin, että mikäpä elokuva sopisi nimensä puolesta paremmin syksyn tunnelmaan kuin JP Siilin Sieniretki. Siihen yhteensopivuudet sitten käytännössä jäivätkin eikä katselukokemuksesta ole paljon jälkipolville kerrottavaa. 

Elokuva kertoo kahden ystävyksen rentouttavaksi tarkoitetun viikonlopunvietosta, jossa mikään ei suju odotetulla tavalla. Toisella miehistä, Jamilla, menee kaikki putkeen ja toisella, PJ:llä, kaikki pieleen. Jami on menestynyt autokauppias, joka asuu hulppeassa kodissa ja jonka vaimo odottaa pariskunnan ensimmäistä lasta. PJ taasen on elokuvakäsikirjoittaja, jonka työt eivät kiinnosta ketään ja joka on juuri eronnut puolisostaan. 

Jami haluaa piristää ystäväänsä mökkireissulla ja golfkentän laitamilla löytyviltä taikasienillä, jotka kylläkin paljastuvat tavallisiksi ruokasieniksi. Miehet suuntaavat veneellä Turun saaristoon vuokramökille huomatakseen, että on tapahtunut tuplabuukkaus. Kaverukset saavat toiselta saarelta huomattavasti rähjäisemmän majapaikan ja kun sienetkään eivät tuota toivottua tajunnan räjäytystä, päättävät Jami ja JP lähteä naapurisaareen varastamaan alkoholia. Kyseinen kohtaus onkin elokuvan hulvattomin kiitos etenkin Martti Suosalon fyysisen komiikan taitojen. Eihän huolia ja murheita voi suomalaisessa kulttuurissa hoitaa kuin päihteillä. 

Viikonlopusta tulee aikamoinen sekoilu ja taikasienten epätoivoinen etsintäprojekti, mutta kyllä ne päät lopulta sekaisin saadaan ja ystävyyttä lujitettua.  


JP Siili, jonka tuotantoon sisältyvät muun muassa elokuvat Hymypoika (2003), Ganes (2007) ja Veljeni vartija (2018) on päättänyt tutkia Sieniretken avulla keski-ikäisten sielunmaisemaa. Lähestymistapa on melkoisen häröilevä ja pinnallinen eikä edes kovin hauska mikä on valitettavasti monelle komedialle enemmän kuin tyypillinen ominaisuus. Nauroin vaan siinä vaiheessa, kun Suosalo yrittää peittää täytetyllä ketulla aiheuttamansa sekasotkun. 

Myllyrinne ja Suosalo ovat sympaattinen parivaljakko, joka pelaa vaivatta yhteen. Muut näyttelijät kuten Jaana Saarinen, Minttu Mustakallio ja Satu Silvo jäävät sen sijaan statisteiksi, joiden tehtävä on tuoda pelkkää naisläsnäoloa valkokankaalle.

Sieniretki on jälleen yksi ponneton kotimainen draama-komedia, jonka katsomatta jättämisessä ei menetä mitään vaan päinvastoin voi käyttää aikansa järkevämmin vaikka menemällä itse sienimetsään.


                                           ⭐️ 

        Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)