What They Had (2018)

                                


Perhe joutuu kohtaamaan äidin muistisairauden myötä menneisyyden eripurat ja nykyisyyden haasteet. Luopumisen tuska koetaan sydän karrella toisilta oppien elämän jatkaessa kulkuaan. Runollinen ja haikea elokuva on kaunis kokemus.


Ohjaus: Elizabeth Chomko

Käsikirjoitus: Elizabeth Chomko

Näyttelijät: Hilary Swank, Michael Shannon, Robert Forster, Blythe Danner

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 40 min


What They Had on pienimuotoinen, kelpo draama, joka havahduttaa pohtimaan elämän rajallisuutta ja läheisen vakavan sairastuminen vaikutuksia koko perheeseen. Mukaan on saatu neljä taidokasta näyttelijää, joiden herkät suoritukset saavat tarinan heräämään eloon.

Ruth Everhardt karkaa keskellä jouluaattoyötä vaeltelemaan pikkukengissään Chicagon lumisille kaduille. Hänen itsepäinen aviomiehensä Norbert ei suostu hyväksymään, että Ruthilla on koko ajan paheneva muistisairaus eikä hän suostu lastensa Bridgetin ja Nickyn pyyntöön laittaa äitinsä hoitokotiin.

Kaliforniassa perheineen asuva Bridget saapuu opiskeluhaasteiden parissa kipuilevan tyttärensä Emman kanssa lapsuudenkotiinsa auttamaan veljeään Nickyä vakuuttamaan isänsä siitä, että äiti Ruth on todellakin sairas. Samalla tulee käsiteltyä perheenjäsenten välisiä kitkoja, salaisuuksia ja etenkin lapsiltaan liikaa vaatineen isän aiheuttamia traumoja, joista on syntynyt jo ylisukupolvinen taakka. Elämä järjestää lisäyllätyksiä Everhardtin klaanille eikä jatku kenenkään osalta entisellään.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Elizabeth Chomko (s. 1981) tunnetaan parhaiten tästä esikoiselokuvastaan, mutta hän on lisäksi näyttelijä mikä selittänee sen, miksi hän on saanut elokuvansa tähdistä niin hienot roolisuoritukset irti. What They Had sai ensi-iltansa Sundancen elokuvafestivaaleilla ja on voittanut myös muutamia palkintoja. 

Alzheimerin ja muiden muistisairauksien määrän lisääntyminen on valitettava tosiasia ja teeman käsittely elokuvana tärkeä ja valistuksellinen valinta. Vaikeinta läheisille lienee huomata sairauden aiheuttamat, usein hitaasti tapahtuvat muutokset, mutta myös myöntää oma voimattomuutensa etenevän sairauden edessä. Etenkin jälkimmäistä näkökulmaa Chomko käsittelee raa’an rehellisesti ja silti empaattisesti.




Näyttelijät Hilary Swank, Michael Shannon, Robert Forster ja Blythe Danner puhaltavat loistavasti yhteen. Heistä löytyy tarinan tarvitsemaa haavoittuvaisuutta ja kvartetti kykenee luomaan uskottavan illuusion oikeasta perheestä. Chomkon elämänmakuinen käsikirjoitus mahdollistaa kiinnostavan ja paikoitellen humoristisenkin dialogin, vaikka elokuva on pääosin tunnelmaltaan melankolinen. Muistisairaan puheet ja teot voivat välillä olla melkoisen absurdeja ja huvittavia, kuten esimerkiksi Ruthin luullessa vastaavansa puhelimeen ja kyseessä onkin nitoja. Tällaiset kohtaukset tuovat kepeyttä muuten surulliseen tarinaan. 

Erityisenä yksityiskohtana on mainittava elokuvan lopussa kuultava aavemaisen kiehtova laulu Are You There, jonka on säveltänyt laulun esittäjä Aoife O’Donovan yhdessä ohjaaja Chomkon ja tämän äidin Kate Chomkon kanssa. 

What They Had alkaa talvimyrskyn maisemilla ja päättyy kukoistavaan, värikylläiseen kesään. Perhe selviää lopulta vertauskuvallisesti talven koettelemuksista ja elämän merkityksellisyyden laajentumisesta kesän tyyneen onnellisuuteen. Kaunis ja ajatuksia herättävä elokuva, joka löytyy SkyShowtimen valikoimasta. 


                                    ⭐️⭐️⭐️⭐️

        Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)