Yesterday (2019)

                           


Ihmeiden aika ei ole ohi! Maailmanlaajuinen sähkökatkos hävittää The Beatlesin ihmisten mielestä ja vain Jack muistaa yhtyeen kappaleet. Hänestä tulee vihdoin kuuluisa muusikko, mutta tuoko se mukanaan onnen?


Ohjaus: Danny Boyle

Käsikirjoitus: Richard Curtis

Näyttelijät: Himesh Patel, Lily James, Ed Sheeran, Kate McKinnon

Lajityyppi: komedia/ musikaali

Kesto: 1 t 57 min


Brittien kruununjalokivi ja lahja maailmalle, The Beatles, on kaikkien aikojen ykkösrockbändi, jonka vaikutus rock -ja popmusiikkiin on ollut mullistava. Paul McCartney, John Lennon, George Harrison ja Ringo Starr tekivät vuosien 1960-1970 aikana järisyttävän määrän klassikkolauluja eikä käytännössä ole mahdollista olla tietämättä tai tunnistamatta yhtyeen musiikkia.

Yesterday, yksi The Beatlesin tunnetuimmista kappaleista, on Danny Boylen elokuvan ydin muutenkin kuin nimensä puolesta. Trubaduurina vuosikymmenen ajan ihmisiä viihdyttänyt muusikko Jack Malik ei ole onnistunut etenemään urallaan, kunnes maailmanlaajuinen sähkökatkos hävittää The Beatlesin ihmisten tietoisuudesta ja Jack näkee tilaisuuteensa menestyä.

Hän esittää ensimmäisenä kappaleena Yesterdayn, johon ystävät ihastuvat ja tästä rohkaistuneena Jack alkaa kaivaa mielensä sopukoista muitakin The Beatlesin lauluja, joita kyllä riittää. 

Jack hurmaa esityksillään myös itsensä Ed Sheeranin, joka on kuin nykyajan Paul McCartney tai John Lennon ja joka masentuu huomatessaan, miten hyviä kappaleita Jackilla on. Ura etenee raketin lailla ja Amerikan musiikkiteollisuus jauhaa Jackista nopeasti vuosisadan tuotetta. 

Oman mausteensa tilanteeseen tuo Jackin lapsuudenystävä Ellie, joka on toiminut myös tämän managerina alusta alkaen. Ellie rakastaa ystäväänsä, joka ei kuitenkaan tajua asiaa itse eikä sitä, kuinka tärkeä Ellie on hänelle. Kun Ellie luopuu managerin tehtävistä on parilla viimeistään mahdollisuus heittäytyä rakkauteen, mutta tilanne ei olekaan niin yksinkertainen. Jack joutuu valitsemaan rehellisyyden tai menestyksen ja Yesterdayn sanoin: Olivatko asiat kuitenkin paremmin eilen kuin tänään?



Vuoden 2019 vahvasti musiikilla höystetty romanttinen komedia oli huikea menestys. Englantilainen ohjaaja Danny Boyle on tarttunut itselleen epätyypilliseen genreen, mutta onnistuu tässäkin. Boyle tunnetaan muun muassa elokuvistaan Trainspotting (1996), The Beach (2000), Slumdog Millionaire (2008) ja 127 Hours (2010).

Käsikirjoittaja Richard Curtisin kynästä on taasen syntynyt menestyksekkäät rom-comit Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994), Notting Hill (1999), Bridget Jones -elämäni sinkkuna (2001) ja Love Actually (2003). Onko tällä käsikirjoittaja-ohjaaja -yhdistelmällä edes mahdollisuutta epäonnistua? Ei ainakaan Yesterdayn osalta, sillä elokuvan idea on houkutteleva ja mielikuvituksellinen. Toki juonen käänteet ovat myös osittain yllätyksettömiä ja loppuratkaisun voi päätellä jo heti alussa, mutta silti on kiinnostavaa seurata miten Jack selviytyy itse kehitellystä sopastaan. 

Miespääosanäyttelijä Himesh Patel (EastEnders) laulaa kauniisti ja Lily James (Downton Abbey) on viehättävä Ellie, vaikka jääkin Jackin roolihahmon varjoon. Kaksikon kemia ei ihan riitä uskottavaan rakkaussuhteeseen vaan istuu enemmän ystävyyteen. Supersuosittu Ed Sheeran on otettu mukaan maskotiksi mainostamaan omaa musiikkiaan ja tuomaan katsojia eli fanejaan elokuvateattereihin. 

Yesterday sisältää laajan kattauksen The Beatlesin musiikkia ja on sympaattinen kunnianosoitus yhdelle kaikkien aikojen bändeistä ja sitä paitsi elokuva on yksi parhaista vastaavanlaisista tekeleistä. Esimerkiksi Wham! -yhtyeen musiikkiin pohjautuva Last Christmas samalta vuodelta kuin Yesterday eli 2019 on surullisen epäonnistunut kokonaisuus ja hukattu mahdollisuus. 

Musiikin voima kannattelee vahvasti muuten keskinkertaiseksi jäävää rakkaustarinaa, mutta leffa on kyllä katsomisen arvoinen. Yesterday löytyy Netflixin  ja SkyShowtimen tarjonnasta.


                                     ⭐️⭐️⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)