Brooklyn (2015)

                                   


Tasainen ja lämminhenkinen draama nuoresta naisesta, joka lähtee kotoa Irlannista uusien mahdollisuuksien toivossa siirtolaisten suosiossa olevaan New Yorkiin. Samannimiseen romaaniin perustuvan elokuvan päätähtenä hehkuu Saoirse Ronan.


Ohjaus: John Crowley

Käsikirjoitus: Nick Hornby

Näyttelijät: Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson, Emory Cohen, Jim Broadbent, Julie Walters

Lajityyppi: romanttinen draama

Kesto: 1 t 52 min


Pienen Enniscorthy -nimisen kaupungin kasvatti Eilis Lacey päättää jättää leskiäitinsä, siskonsa Rosen ja ystävänsä Nancyn kotiin Irlantiin ja matkustaa meriteitse rapakon taakse unelmien New Yorkiin. Siellä häntä auttaa itsekin irlantilaissiirtolainen pappi Flood, joka on järjestänyt Eilisille majapaikan rouva Kehoen asuntolasta. Jämäkän rouvan kodissa asustaa muutama muukin nuori nainen, joiden kanssa jakaa elämän kommervenkkejä hieman avoimemmassa ilmapiirissä kuin oman jäyhän äidin kanssa.

Määrätietoinen Eilis pääsee töihin tavarataloon ja Isä Floodin ansiosta iltakouluun opiskellakseen kirjanpitoa. Ja kaiken kruununa hän ihastuu hurmaavaan italialaismieheen Tony Fiorelloon, jonka kanssa päätyy salaa naimisiin. 

Toki matkalle mahtuu myös vastoinkäymisiä ja menetyksiä, kuten rakkaan isosiskon äkillinen kuolema. Eilis palaa kotiin Irlantiin sydän murtuneena ja vaikka hänelle on tarjolla uusi elämä kotikonnuilla, on hän lopulta uskollinen Brooklynille, Tonylle ja itselleen.

Colm Tóibínin romaanin pohjalta tehty romanttinen draama kuvaa 1950-luvun eri kulttuurien sulatusuuniksi kutsutun New Yorkin vetovoimaa irlantilaisten silmin. Heitä on muuttanut vuosisatojen aikana miljoonia Amerikkaan paremman elämän toivossa, kuten esimerkiksi Irlannin suuren nälänhädän aikana 1845-1852, joka oli ensimmäinen suuri miljoonan siirtolaisen aalto. 

On kiinnostavaa nähdä aiheeseen liittyvä kasvutarina naisnäkökulmasta näin rohkaisevasti esitettynä. Eilisin hahmo on hillitty ja hallittu, mutta silti täynnä tunteita, jotka Saoirse Ronan ilmentää kauniisti ja vaivattomasti. Hänen lumoavat silmänsä vangitsevat ja Ronanin nuoreen ikään (s. 1994) nähden pitkähkö ura on selvästi mahdollistunut johtuen tämän luonnollisuudesta ja valovoimaisuudesta. 




Ohjaaja John Crowleylta on tulossa uusi elokuva viiden vuoden tauon jälkeen ja Brooklynin perusteella voinee odottaa varmaa ohjaustyötä, jossa toivon mukaan on vähemmän tasapaksuutta ja kiiltokuvamaisuutta. Brooklyn on turvallista ja helppoa katsottavaa, mutta samalla myös kovin haalea kokemus.

Ajankuva on kiinnostavinta katsottavaa, sillä elokuva esittelee eritoten 1950-luvun seurustelukulttuuria, kun somesta ei ollut vielä hajuakaan ja uusia tuttavuuksia tavattiin tansseissa ja ystävien kautta. Samalla tulee selväksi irlantilaisten ja italialaisten miesten ero, sillä ensiksi mainitut ovat elokuvan mukaan samannäköisesti stailattuja tylsimyksiä ja italialaiset tunteikkaampia hurmureita. Oikeastaan Eilisin rohkea miesvalinta yllättää, sillä se osoittaa virkistävää tahtoa toimia eri tavalla kuin enemmistö, joka yleensä myötäilee tuttua ja turvallista lopputulosta. 

Käytännön esimerkki elokuvassa esitetyistä miesten eroavaisuuksista: Kun Eilis ja Tony menevät Coney Islandin uimarannalle, mies viheltää ihastuksesta nähdessään mielitiettynsä vihreässä uimapuvussa. Myöhemmin Eilis pääsee esittelemään samaista uimapukua Irlannin puolella eivätkä miehet tee elettäkään huomioidakseen häntä. Hivenen kärjistettyä sanoisin.

Kaiken kaikkiaan Brooklyn on aika neutraali kokonaisuus, joka ei tee suurta vaikutusta muttei ärsytäkkään. Aion mennä katsomaan Crowleyn tulevan ensi-iltaelokuvan We Live in Time, sillä pääosissa nähdään Florence Pugh ja Andrew Garfield ja trailerin perusteella voisi olla lupa odottaa väkevämpää tunneskaalaa. 

Brooklyn on katsottavissa ainakin Disney + -palvelusta. 


                                    ⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)