Casper (1995)

                              


Perheen pienempien versio Haamujengistä eli lempeämpää pelottelua edustava kiltti kummitus Casper, jota yritetään karkottaa kotikartanostaan, mutta joka janoaa itselleen ystävää ja löytää sen yksinäisyyttä potevasta Kat-tytöstä. 


Ohjaus: Brad Silberling

Käsikirjoitus: Sherri Stoner, Deanna Oliver

Näyttelijät: Bill Pullman, Christina Ricci, Cathy Moriarty, Malachi Pearson, Eric Idle

Lajityyppi: perhe/fantasia

Kesto: 1 t 40 min


Ensi vuonna kolmekymmentä vuotta täyttävä Casper -perheleffa oli ilmestyessään hitti keräten lähes 300 miljoonan lipputulot. Olen nähnyt elokuvan kertaalleen tuolloin 90-luvulla, mutta en muistanut siitä mitään, joten päätin verestellä muistoja vähän kesymmän ”kauhun” parissa. 

Casper tarjoaa harmitonta koko perheen viihdettä niin, että aikuiset saavat bongata viitteitä eri leffoista ja lapset saavat nauttia turvallisella tavalla jännittävästä kummituspelottelusta. Itse asiassa elokuvan kummitukset on toteutettu hienosti ja ovat olennainen osa esteettistä elämystä. 

Kyseessä on Brad Silberlingin ensimmäinen elokuvaohjaus, vaikkakin hän on ollut kokenut tekijä jo aiemmin television puolella. Casper pysyy hyvin Silberlingin näpeissä polveilevasta juonesta huolimatta.

Casper kertoo tarinan kiltistä, mutta yksinäisestä kummituksesta, joka asustaa komeassa kartanossa Mainessa yhdessä kolmen enonsa kanssa. Hemmoteltu Carrigan Crittenden saa tietää perineensä kyseisen kartanon, josta hän himoitsee piilotettua aarretta.

Carrigan yhdessä lakimiesystävänsä Dibsin kanssa palkkaa eri tahoja hävittämään kummitusongelman ja tässä kohtaa aiemmin mainittu Haamujengi, Ghostbusters, on otettu hauskasti mukaan, sillä itse Dan Ackroyd toteaa kauhistuneelle kaksikolle, että ”nyt on soitettava jollekulle muulle!”. 

Hommaan palkataan paranormaali-terapeutti James Harvey, joka muuttaa Whipstaffin kartanoon teinityttärensä Katin kanssa, mutta hepä eivät pelästy kummituksia näiden ihmetykseksi. Sen sijaan Kat ystävystyy Casperin kanssa ja Harvey kohtaa kuolleen vaimonsa kummitusenokolmikon ansiosta.  

Tarinassa on vaikka kuinka paljon lisää tapahtumia ja yksityiskohtia kuten Lazarus -kone, jolla voi väitetysti herättää kuolleita eloon ja Halloween -juhlat, joihin elokuva huipentuu. Ehkä jopa liikaakin aineksia yhteen elokuvaan, sillä siitä jää melkoinen sillisalaattivaikutelma.


Ehdottomasti parasta on aikansa uusinta tekniikkaa edustaneet CGI -efektit, joilla kummitukset on tehty ja ne ovat eittämättä vieläkin nautittavan vaikuttavia. Myös näyttelijät Bill Pullman ja Christina Ricci ovat taitavia varsinkin kun ottaa huomioon sen, että he ovat näytelleet kummituskohtaukset joko ilman mitään tai hahmoteltujen mallien kanssa. 

Casper on täynnä päätöntä menoa ja pöhköjä juonenkäänteitä enkä yllättynyt, että jatko-osan teko on peruttu, mutta onhan elokuva myös harmitonta perheviihdettä nostalgian nälkäisille. Elokuva on vuokrattavissa esimerkiksi Apple Tv +-palvelusta ja Viaplaylta. 


                                         ⭐️⭐️ 

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)