Nothing Like a Dame (2018)

                                     



Roger Michellin dokumentti yhdistää neljä Damea eli näyttelijät Maggie Smithin, Judy Denchin, Joan Plowrightin ja Eileen Atkinsin saman pöydän ääreen keskustelemaan työuristaan, perheistään ja ystävyydestään. Dame-arvonimen eli Order of the British Empiren saavat työssään ansioituneet ja kunnianosoituksen myöntää brittimonarkit. 

Innostuin katsomaan Nothing Like a Damen pääosin siitä syystä, että mukana on viikko sitten menehtynyt Maggie Smith ja hän onkin ensimmäinen naiskvartetin iäkkäistä jäsenistä, josta on aika jättänyt. Olin kiinnostunut näkemään millainen hän oli ystäviensä ja kollegoidensa seurassa ja minkälaisia tarinoita Maggiella oli jaettavanaan, sillä legenda teki upean ja pitkän uran. 

Maggie Smith (s. 1934-2024) muistetaan etenkin rooleistaan Downton Abbey -sarjassa ja Harry Pottereissa. Judy Dench (s. 1934) on nähty Maggien kanssa muun muassa The Best Exotic Marigold Hotel -elokuvassa ja sen jatko-osassa sekä elokuvissa Shakespeare in Love, Mrs Brown, Philomena ja James Bondien M -hahmona. 

Eileen Atkins (s. 1934) on puolestaan tuttu elokuvista Wicked Little Letters, Magic in the Moonlight ja Cold Mountain. Porukan neljäs ja vanhin jäsen Joan Plowright (s. 1929) lopetti näyttelemisen vuonna 2014 sokeutumisen vuoksi, mutta hänet on nähty esimerkiksi elokuvissa Drowning by Numbers, Tea With Mussolini ja The Spiderwick Chronicles. 

Nelikko on Britannian parhaimmistoa näyttelijöistä puhuttaessa, järisyttävän ansioituneita ja kaiken lisäksi humoristisia ja hurmaavia persoonia. Vaikka kuulo ja näkö ei pelaa kaikilla eikä osalle välttämättä muistu mieleen mitä on tehnyt edellisviikonloppuna niin näytelmien vuorosanat tulevat selkärangasta vielä vuosien jälkeen. 

84 minuuttinen dokumentti kulkee myös nimellä Tea With the Dames. Roger Michell, joka kuoli 65-vuotiaana vuonna 2021, ohjasi urallaan muun muassa elokuvat Notting Hill, Morning Glory ja Blackbird. Nothing Like a Dame on lämminhenkinen, kiinnostava ja aito kokonaisuus, joka tosin tuntuu hieman pakotetulta. Etenkin Maggie Smithin olemus huutaa epämukavuutta ja jonkinasteista diivailua, mutta ymmärtääkseni hän oli hieman ärhäkkä tapaus. Naisten välinen keskustelu soljuu hauskan nasevasti, mutta suurimmaksi osaksi aikaa ohjaaja heittää heille kysymyksiä, joihin nämä vastailevat vähän väkinäisen oloisesti. 

Joan Plowrightin ja tämän edesmenneen aviomiehen ja näyttelijälegendan Lawrence Olivierin maaseutukodissa kuvattu dokumentti huokuu historiaa ja etenkin videopätkät naisten eri rooleista vuosikymmenten varrelta ovat hyvin mielenkiintoisia. Ei voi kuin ihailla miten kokeneita ja lahjakkaita Smith, Dench, Atkins ja Plowright ovat ja naisten välinen sydämellinen ystävyys hurmaa. 

Nothing Like a Dame on leppoisaa katsottavaa ja näyttelijäkonkareiden keskustelua kuuntelisi mieluusti pidempäänkin. Dokumentin loppu tosin jättää jälkeensä oudon tunnelman ja ylipäänsä jäin miettimään olivatko kaikki tai lähinnä Maggie Smith niin kovin innostunut projektista. Olen silti iloinen, että tämä dokumentti tehty ja jäänyt meille katsojille muistoksi, sillä hiljalleen heistä jokaisesta aika jättää. Onneksi elokuva -ja televisioroolit elävät ikuisesti.

Dokumentti on vuokrattavissa Apple Tv + -palvelusta. 

  

                                     ⭐️⭐️⭐️

        Kuva ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)