The End We Start From (2023)

                                 


Miten selviytyä vastasyntyneen vauvan kanssa, kun ympärillä velloo maailmanlopun tunnelmat? Jodie Comer tekee vaikuttavan pääosaroolin naisena, jonka tavoitteena on hengissä pysymisen lisäksi löytää tie kotiin. 


Ohjaus: Mahalia Belo

Käsikirjoitus: Alice Birch

Näyttelijät: Jodie Comer, Katharine Waterston, Benedict Cumberbatch, Mark Strong

Lajityyppi: Trilleri/ scifi

Kesto: 1t 41 min


Dystooppisia elokuvia on tehty jo vaikka millä mitalla ja tässä yksi realistisimman oloisista. Mahalia Belon ohjaama The End We Start From (suom. Lopusta alkuun) esittelee nimettömän pariskunnan, tuoreet vanhemmat, jotka pakenevat Lontoon suurmyrskyjä miehen vanhempien luokse ylämaalle, missä ei ole vielä alkanut rankkasateet. Muutkin ovat saaneet saman ajatuksen ja niin kuin hätätilanteissa usein ihmisten pakottava tarve selviytyä näyttäytyy julmuutena. Syötävän loputtua kotoa joutuu mies vanhempineen lähtemään ruoanhakureissulle, joka päättyy traagisesti äidin/anopin kuolemaan. Isä/appiukko ei kestä järkyttävää menetystä ja päätyy tekemään itsemurhan.

Nainen, mies R ja Zebiksi nimetty vauva päätyvät paikalliseen turvapaikkaan, mutta koska sinne otetaan vain lapsi yhden vanhemman kanssa, hylkää mies perheensä. Nainen ystävystyy nopeasti toisen yksinhuoltajaäidin kanssa, jonka kanssa jakaa arkensa ja vanhemmuutensa. Ryöstäjien iskiessä turvapaikkaan lähtevät äidit vauvoineen kohti Skotlannissa sijaitsevaa kommuunia, mutta nainen kokee eristäytymisen saarelle kauas muusta maailmasta liian kahlitsevana ja matkaa takaisin kotiin Lontooseen. Oma koti löytyy paikoiltaan tyhjänä ja kärsineenä, mutta on silti se tuttu ja turvallinen koti. Ja tiedossa on yllätys, sillä perhe yhdistyy jälleen miehen saapuessa kotiin. On aika aloittaa alusta.

The End We Start From sai ensi-iltansa Toronton filmijuhlilla vuosi sitten syyskuussa 2023. Elokuva on pelottavan todentuntuinen ja ajatuksia herättävä. Hätätilan aiheuttaneet suurmyrskyt ovat selkeä ilmastonmuutoksen ilmentymä, jonka voi kuvitella oikeasti tapahtuvan. Ihmisten selviytymistaistelun karuus ja raakalaismaisuus ei ole millään tasolla yllättävää ja se esitetään tässä elokuvassa odotetunlaisesti, mutta arvostan juurikin kaikin puolin realistista lähestymistapaa aiheeseen. Hahmojen nimettömyys alleviivaa osuvasti ilmiön yleistettävyyttä. Kuka tahansa meistä voi joutua kokemaan katastrofin ja siitä selviytymisen. 




Ohjaaja Mahalia Belon elokuva perustuu samannimiseen Megan Hunterin kirjaan vuodelta 2017. Belon esikoiselokuva onnistuu luomaan vähäeleisen, karmivan maailman, jossa selviää lopulta vain onnekkaat. Sattumanvaraisuus on vahvasti läsnä. Elokuva näyttää ihmisluonteen kaikessa karuudessaan, mutta myös inhimillisyydessään. 

Kuvaus ja musiikki kiinnittivät huomioni kauneudessaan ja kiinnostavuudessaan. Suzie Lavelle suosii kuvauksessaan mielenkiintoisia ratkaisuja kuten kameran kääntämistä ylösalaisin ja vaikuttavat luontokuvat hehkuvat värejä ja tunnelmaa. Anna Meredithin musiikki taasen hypnotisoi askeettisella ja klassisesta musiikista ammentavalla tyylillään. Olin kuulevani inspiraatiota Faurén Requiemin ”In Paradisum” osan urkusäestyksestä. 

Erityismaininta elokuvan leikkauksesta, sillä siitä on vastannut Arttu Salmi, muun muassa Tampereella leikkausta opiskellut taituri, joka ansaitsi The End Where We Start From -elokuvasta parhaan leikkauksen ehdokkuuden British Independent Film Awardseilla. Hänen uusin leikkaamansa elokuva Sebastian sai ensi-iltansa vastikään Sundancen elokuvafestivaaleilla. 



Näyttelijäkaartissa vilisee tuttuja kasvoja, joista luontevasti päätähti Jodie Comer (Killing Eve) tekee suurimman vaikutuksen. Hänen tulkintansa tuoreesta äidistä, joka joutuu tekemään ratkaisevat päätökset yksin ja pitämään itsensä ja vauvansa elossa päästäkseen kotiin, liikuttaa. Mitäpä äiti ei tekisi lapsensa vuoksi?

The End Were We Start From kuuluu sarjaan pieni suuri elokuva, joka tuo oman näkökulmansa maailmanlopun käsittelyyn. Elokuva tosin päättyy valoisiin tunnelmiin, sillä sateiden lakattua voidaan aloittaa vahinkojen korjaaminen ja paluu arkeen eli katastrofitilanne on ohi lopulta melko pian. Tarkoituksena lienee havahduttaa meidät katsojat pohtimaan miten haavoittuvia olemme luonnon ääri-ilmiöiden äärellä ja miten helposti asiat voivat muuttua peruuttamattomasti. 


                                    ⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Deliverance (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

Mielensäpahoittajan rakkaustarina (2024)