Adolescence (2025)
Ylistystä kerännyt Netflix-sarja Adolescence (suom. Nuoruus) on totisesti kehunsa ansainnut. Näyttelijä Stephen Grahamin ja Jack Thornen käsikirjoittama neljän jakson mittainen minisarja potkaisee katsojalta ilmat pihalle heti kättelyssä eikä päästä jatkossakaan helpolla.
Ensimmäisessä jaksossa Millerin perhe saa kokea järkyttävän yllätyksen heti aikaisin aamulla, kun poliisijoukko saapuu pidättämään perheen 13-vuotiaan pojan Jamien epäiltynä koulutoverinsa Katie Leonardin murhasta. Itkuinen teini kuljetetaan poliisiasemalle kuulusteltavaksi ja tutkittavaksi. Jamie valitsee isänsä Eddien aikuistukihenkilökseen ja pian kuulustelussa selviää pojan ja etenkin tämän isän kauhuksi Jamien syyllisyys. Sarjan ideana ei ole selvittää murhan tekijää niin kuin rikossarjoissa yleensä, sillä syyllinen paljastetaan heti ensimetreillä, vaan enemminkin syyt teon taustalla.
Sarjan jaksoista pysäyttävin on kolmas, missä psykologi Briony Ariston tapaa Jamien arvioidakseen tämän ymmärtystä tapahtuneen suhteen. Hän kohtaa hyvin epätasapainoisen ja epävarman teinin, joka ei vastaa kunnolla kysymyksiin ja saa pelottavia raivokohtauksia. Briony kyselee Jamielta tämän isästä ja isoisästä muodostaakseen käsityksen siitä, millaisen miehen mallin poika on saanut lapsuudessaan.
Adolescence käsittelee somen vaikutusta lapsiin ja nuoriin ja varsinkin siihen, millaisen kuvan he saavat näkemänsä perusteella muun muassa naisista/miehistä ja seksuaalisuudesta. Sarja herättää kysymyksen myös siitä, olisiko aikuisten syytä seurata tarkemmin, mille kaikelle nuoret altistuvat netin kautta.
Sarjasta tekee erityisen sen kuvaustapa. Ohjaaja Philip Barantini on käyttänyt Boiling Point -sarjastaan tuttua yhden oton tyyliä, joka tuo realismin tuntua ja katsoja kokee ikään kuin olevansa itsekin paikalla tapahtumien ytimessä.
Raskainta on katsoa perheen kärsimystä ja vanhempia syyllistämässä itseään. Olisiko vanhemmat kyenneet estämään tapahtuneen? Olisiko Jamien pitänyt antaa olla oma itsensä ennemmin kuin alkaa karaisemaan häntä miehekkäämmäksi? On tutkittua, että traumat ja monet ongelmat siirtyvät ylisukupolvisesti, joten on perusteltua pohtia vanhemman ja tämän toiminnan roolia lapsen kehitykselle.
Näyttelijäntyö on sarjassa huipputasoa. Stephen Graham (Boiling Point, This is England) ei näytä tekevän huonoja roolisuorituksia, mutta sarjan ehdoton tähti on Jamieta näyttelevä Owen Cooper. Aivan uskomattoman vakuuttava ja herkkävaistoinen nuorukainen, josta varmasti kuulemme lisää myöhemmin
Miksi joku tappaa toisen? Mitkä seikat vaikuttavat siihen, että joku on alttiimpi huonoille vaikutuksille ja päätyy rikollisen polulle? Adolescence on rankka kokemus, mutta tärkeä sellainen. Lapsuus ja viattomuuden aika tuntuvat loppuvan nykyään ihan liian lyhyeen ja meillä aikuisilla on mahdollisuus vaikuttaa asiaan.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org
Lisätään listalle. Kiitos arviosta
VastaaPoistaKiitos, kannattaa kyllä katsoa!
PoistaOnko sarja tositapahtumiin perustuva?
VastaaPoistaSarja ei perustu tositapahtumiin.
VastaaPoista