September 5 (2024)

                               


Münchenin vuoden 1972 olympialaisten aikana tapahtuneen panttivankkitilanteen uutisoinnista tiheätunnelmaisesti kertova trilleri järkyttää ja herättää kysymyksiä median vastuusta. 


Ohjaus: Tim Fehlbaum

Käsikirjoitus: Moritz Binder, Tim Fehlbaum, Alex David

Näyttelijät: Peter Sarsgaard, John Magaro, Ben Chaplin, Leonie Benesch

Lajityyppi: draama/trilleri

Kesto: 1 t 35 min


Münchenin vuoden 1972 kesäolympialaiset muistetaan paitsi Myrskylän Myrskyä edustaneen Lasse Virénin 10000 metrin kultajuoksusta ME-ajalla kuuluisasta kaatumisestaan huolimatta, myös maailmaa järkyttäneestä verilöylystä, jossa yksitoista israelilaisen olympiajoukkueen jäsentä kuoli palestiinalaisterroristien hyökkäyksessä. 

September 5, joka sai ansaitusti parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscar-ehdokkuuden, kertoo median näkökulmasta olympiakylässä tapahtuneesta panttivankidraamasta. Koska traagisen tapahtumaketjun lohduton lopputulos on tiedossa, on entistä kauheampaa seurata järkyttävää tilannetta uutistoimituksen tv-ruutujen välityksellä. 

ABC:n urheilutoimitus sijaitsee vain sadan metrin päässä tapahtumapaikasta ja siksi Roone Arledge ja Geoffrey Mason, toimituksen kunnianhimoinen päällikkö ja kokematon tuottaja, haluavat tehdä reaaliajassa kriisitilanteen seurantaa. Palestiinalainen terroristiryhmä Musta Syyskuu vaatii 200 palestiinalaisvangin vapauttamista ja jos heidän vaatimuksiinsa ei suostuta, teloitetaan yksi panttivanki tunnissa. 

Urheilutoimitus tekee kaikkensa saadakseen ajantasaista kuvamateriaalia ja tietoa panttivangeista ja heidän tilanteestaan, mikä johtaa muun muassa soluttautumiseen ja poliisien intervention epäonnistumiseen, sillä myös terroristit seuraavat tilannetta television kautta. 

Urheilutoimituksen moraalisena selkärankana toimii Marvin Bader, ABC Sportsin toiminnan johtaja, joka muistuttaa Arledgea ja Masonia tilanteen inhimillisestä puolesta ja että on syytä miettiä, kenen tarinaa lopulta kerrotaan. 

Tim Felhbaumin elokuva jättääkin katsojansa pohtimaan, missä ovat ihmisen uteliaisuuden ja tiedonjanon rajat ja mitkä asiat tai tilanteet on syytä jättää uutisoimatta. 


Urheilutoimituksen arvokkaana apuna työskentelee saksan kielen tulkki Marianne Gebhardt, joka valottaa kollegoilleen Saksan historiaa ja maan toiminnan motiiveja. Hän antaa samalla kasvot häpeälle, joka kohtaa saksalaisia tapahtuneen johdosta. Olympialaisten kun piti toimia rauhaa rakentavana siltana ihmisten välillä toisen maailmansodan jäljiltä. 

Elokuvassa on nerokkainta se, miten puoleentoista tuntiin on saatu rakennettua niin intensiivinen ja jännityksen täyteinen tunnelma. Arkistomateriaali on yhdistetty saumattomasti ahtaan komentokeskuksen tiloissa kuvattuihin tapahtumiin, mikä lisää autenttisuuden tuntua. September 5 todistaa, että on mahdollista tehdä syvästi vaikuttava elokuva pienimuotoisesti luottaen dialogiin. 

Felhbaumin elokuva on kokonaisuutena varma ja hallittu kaikilta osin. Näyttelijävalinnat ovat huiput ja iloitsen etenkin Opettajainhuone -elokuvasta (2023) tutun Leonie Beneschin mukanaolosta, sillä hän on vangitseva. Kaikista tärkeintä on silti käsikirjoitus, joka on itseoikeutetusti pääroolissa. 

September 5 ei totisesti ole kevyt tai helppo katselukokemus ja sen herättämät ajatukset jäävät mieleen pyörimään ja saavat arvioimaan mediaa kriittisesti eettisestä näkökulmasta. 


                              ⭐️⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikku salaisuutemme (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

The Deliverance (2024)