Omenavarkaat (2024)

                              


”Elämä on tosi lyhyt. Kannattaa tehdä niitä asioita, jotka tekee iloseksi”. Näin todetaan Jussi-palkitussa elokuvassa, joka seuraa nuorten aikuisten alkoholinhuuruista, mutta silmiä avaavaa illanviettoa. 


Ohjaus: Samppa Batal

Käsikirjoitus: Samppa Batal

Näyttelijät: Joel Hirvonen, Satu Tuuli Karhu, Sami Lalou, Alex Anton, Isla Mustanoja, Esa-Matti Smolandet

Lajityyppi: draamakomedia

Kesto: 1 t 24 min


Eletään korona-ajan Helsingissä vuonna 2021. Sebastianilla eli Sebbellä ei ole kaikki hyvin, mutta pojasta on selvästi polvi parantunut, sillä nykyajan nuori mies osaa ja uskaltaa näyttää tunteensa. Ero tyttöystävästä ottaa koville ja itsetunto on pohjalukemissa. Kaveriporukka yrittää lohduttaa ja piristää eri tavoin, joista tutuin on perisuomalaiseen tapaan alkoholi. 

Samppa Batal on reilu kolmikymppinen elokuvantekijä, jolle Omenavarkaat on neljäs kokoillan elokuva. Muita ovat Äpärä (2016), Äiti (2019) ja Aikamies (2022). Myös näyttelijänä työskentelevä Batal on kiinnostava elokuvantekijä, jonka uran alku lupaa odottaa aktiivista ja antoisaa jatkoa. Palkintojakin on jo voitettu ulkomaita myöden, kuten Aikamies parhaan elokuvan pystin Varsovan kansainvälisten elokuvajuhlien Free Spirit -kilpasarjassa vuonna 2022. 

Kaiken takana on nainen -toteamus sopii tähänkin elokuvaan. Sebbe viettää ystäväporukallaan iltaa tukevassa humalassa ja kohtaa aiemmin päivällä tapaamansa Satun, jonka kanssa käydyt syvälliset keskustelut ja masentuneen taksinkuljettajan kertoma tarina asettavat asiat erilaisiin mittasuhteisiin. Ehkä elämässä onkin vielä toivoa ja kaikki kääntyy hyväksi. 

Omenavarkaat on autenttisen oloinen tunnelmapala nuorten aikuisten maailmasta, joka palauttaa katsojan, tai ainakin itseni, helposti samanikäisen ihmisen elämäntilanteeseen. Ero seurustelukumppanista oli nuorena kuin pienimuotoinen maailmanloppu, mutta ystävät ja juhliminen toimivat surua hetkellisesti helpottavina tekijöinä. Batalin elokuva näyttää sukupolvien välillä tapahtuneen muutoksen, sillä sen perusteella voi todeta, että omasta pahasta olosta puhutaan avoimemmin kuin ennen. 


Elokuva välttää myös kliseisen rakkaustarinan eli niin sanotun laastarisuhteen Satun ja Sebastianin välillä ja korvaa sen yöllisellä keskustelulla, joka palauttaa Sebben maailmaan värit, kirjaimellisesti. Muuten mustavalkokuvauksella toteutettu tarina muuttuu konkreettisesti värilliseksi elokuvan lopussa, mikä on hieman noviisin oloinen ratkaisu, vaikka sinänsä ymmärrettävä. 

Näyttelijäkaarti voitti parhaan ensemblen Jussi-palkinnon ja Satu Tuuli Karhu sivuosa-Jussin noin kuukausi sitten. Huomionosoitus on hieno tunnustus nuorille näyttelijöille, jotka saavat siitä taatusti energiaa ja tahtotilaa uralleen. Vaikka Joel Hirvonen ja Satu Tuuli Karhu erottuvatkin hienoisesti pääosissaan, on elokuva ehdottomasti kaikkien näyttelijöiden yhteistyön tulos. 

Omenavarkaat luotaa nuoren miehen tuntoja herkällä otteella, mikä on sen suurin ansio. Tiettyjen elämänvaiheiden ja niihin liittyvien ilmiöiden toistuminen sukupolvesta toiseen on jotenkin lohdullista ja tämän elokuvan myötä tuntui hyvältä nähdä, että mielenterveyden haasteista voidaan puhua jo avoimemmin. Tosin olisin toivonut, että alkoholin käyttö elokuvassa olisi ollut kevyempää. 


                                  ⭐️⭐️⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikku salaisuutemme (2024)

Kahdesti kadotettu tytär (2024)

The Deliverance (2024)